Odgađa se isplata druge tranše MMF-a

Marina Čigoja
Odgađa se isplata druge tranše MMF-a

BANjA LUKA - Druga tranša od 170 miliona evra za BiH, iz stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), najvjerovatnije neće biti isplaćena u decembru, kako je bilo planirano, jer FBiH nije ispunila sve uslove koje je pred njih stavio MMF.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović kazao je juče da MMF smatra da je ipak bolje da druga tranša bude prenesena u narednu godinu, a da ova godina u FBiH bude završena trenutno raspoloživim novcem.

- FBiH još uvijek nema nacrt budžeta za 2010. godinu u parlamentarnoj proceduri, niti donesene zakone o reviziji budžetskih davanja za boračke kategorije, kao ni zakon o platama. Osim toga, mora se postići i stabilnost dosadašnjih ušteda, o čemu će biti riječi na narednoj sjednici Vlade FBiH. Zbog svega ovoga isplata druge tranše mogla bi da bude prolongirana - rekao je Mujezinović.

Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić kazao je da je RS ispunila svoj dio obaveza, te da će se, eventualno odgađanje isplate druge tranše, desiti zbog teške situacije u FBiH.

- Još uvijek nije završena kontrola ispunjavanja uslova. Završni sastanak MMF-a očekuje se u ponedjeljak, kada će se vidjeti kolika je ukupna ispunjenost uslova oba entiteta. Republika Srpska nije sporna, ali je situacija u FBiH teška. Ako FBiH ne ispuni uslove, neće doći do propadanja aranžmana, već eventualno do spajanja povlačenja druge i treće tranše kredita, a ostavio bi se i prostor od nekoliko mjeseci da se ispune preostali uslovi - kazao je Džombić.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić sastao se juče sa predstavnicima MMF-a gdje je konstatovano da su vlasti u BiH prema planiranoj dinamici izvršile obaveze iz pisma namjere sa MMF-om, te je još jednom naglašena važnost provođenja dogovorenih politika na entitetskim nivoima.

Delegacija MMF-a, koju predvodi šef misije Kostas Kristou u razgovoru sa premijerom RS Miloradom Dodikom i ministrom finansija RS početkom ove sedmice u Banjoj Luci, zaključila je da je RS na dobrom putu da obaveze iz aranžmana zaključi sa pozitivnim ishodom.

Krostou je tada rekao da MMF podržava razvojni karakter budžeta Republike Srpske, te da očekuje da će RS zadržati postojeći nivo javne potrošnje.

Protest

Nekoliko stotina članova boračkih udruženja iz FBiH protestovalo je  juče ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, jer federalna Vlada nije prihvatila zahtjeve da im penzije isplaćuje na vrijeme i pod povoljnijim uslovima, bez umanjenja od deset odsto. Okupljeni ispred zgrade Vlade FBiH zahtijevaju i da uredbe prema kojima su penzionisani, budu pretočene u jedan zakon. Članovi boračkih udruženja traže i deblokadu procesa otkupa vojnih stanova, kao i da predstavnici udruženja učestvuju u reviziji boračkih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana