Odbijen plan za istočnu Evropu

Glas Srpske
Odbijen plan za istočnu Evropu

BRISEL - Lideri Evropske unije u nedjelju, na vanrednom samitu u Briselu stavili su veto na prijedlog Mađarske o 180 milijardi evra posebne pomoći istočnoj Evropi, objavio je business.hr. Automobilskim kompanijama su poručili da pomoć potraže kod svojih vlada.

Više čelnika EU istaklo je spremnost da se pomogne siromašnijim članicama, ali se zauzimaju za "pristup od slučaja do slučaja", s obzirom na to da postoje velike razlike među tim zemljama.

- Ne mogu se upoređivati Slovenija i Slovačka s Mađarskom - rekla je njemački kancelar Angela Merkel. Mađarskom se prijedlogu usprotivila i Evropska investiciona banka, čiji je predsjednik Filipe Maistad izjavio da je bolji pristup "država po država".

Mađarski je prijedlog bio samo dodatak na 24,5 milijardi evra pomoći, koju su u petak odredile Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) i Grupa Svjetske banke za pomoć istočnoj Evropi.

Istočnoevropske ekonomije ove godine doživjeće pad od 1,8 odsto, prognoza je Evropske komisije. Letonska ekonomija potonuće čak 6,9 odsto. Čelnici Poljske, Češke, Mađarske, Slovačke, Letonije, Litvanije, Estonije, Bugarske i Rumunije pozvali su na solidarnost među svim zemljama članicama EU u pokušajima izlaska iz privredne krize.

- Čelnici zemalja članica EU izrazili su spremnost da u odgovoru na privrednu krizu izbjegavaju protekcionističke mjere - izjavio je predsjednik EK Hose Manuel Baroso.

Predsjedavajući Evropskog savjeta, češki premijer Mirek Topolanek izjavio je da je "potrebna Evropa bez granica, koja će biti pravedna i koja nikoga neće ostaviti na cjedilu".

Baroso je rekao da će EIB pomoći mala i srednja preduzeća u srednjoj i istočnoj Evropi, uključujući i zemlje kandidate i potencijalne kandidate sa 8,5 milijardi evra tokom ove godine. Dodao je da će iz strukturalnih fondova EU prema zemljama članicama iz srednje i istočne Evrope ove godine biti isplaćeno sedam milijardi evra, od čega je 2,5 milijardi namijenjeno Poljskoj.

- Iako je okončan složnim stavom učesnika da je očuvanje zajedničkog tržišta jedan od puteva za izlazak iz sadašnje krize, samit je pokazao da nacionalni prioriteti odnose prevagu, a to u opasnost dovodi ključna evropska dostignuća u posljednje tri decenije - jedinstveno tržište, jedinstvenu valutu i ujedinjenje kontinenta poslije pada Berlinskog zida - ocijenio je londonski "Gardijan", prenio je Tanjug.

Iako su u Brisel došli duboko podijeljeni, lideri su bili svjesni da je ulog ogroman i da je opstanak jedinstvenog tržišta i statusa Unije, kao najvećeg trgovinskog bloka u svijetu, ozbiljno doveden u pitanje, prkomentarisao je BBC.

Kriza

LONDON - Istočnoj Evropi prijeti repriza azijske ekonomske krize s kraja devedesetih godina, upozorava britanski "Gardijan" i ističe da su izgledi za oporavak privreda u zemljama tog regiona veoma sumorni. List smatra da jedini izlaz iz krize može da bude dramatična promjena u globalnoj potražnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana