Odbačena tužba Euromotora

Marina Čigoja
Odbačena tužba Euromotora

Banjaluka - Okružni privredni sud u Banjaluci odbacio je tužbu banjalučke firme "Euromotor" protiv bivšeg FAM "Jelšingrada", čime je "Euromotoru" uskraćeno pravo hipotekarnog povjerioca, a time i pravo na isplatu 2,492 miliona KM, koliko su potraživali od FAM "Jelšingrad".

U obrazloženju presude, koja je donesena u petak, navodi se da je neosnovan tužbeni zahtjev "Euromotora" kojim je traženo da se utvrdi da ima razlučno pravo na nepokretnostima tuženog FAM "Jelšingrada", te da ima pravo na odvojeno namirenje svog potraživanja u iznosu od 2,429 miliona KM, sa zakonskim zateznim kamatama.

- Obavezuje se tužilac da tuženom nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 26.125 maraka, sa zakonskom zateznom kamatom od 2. novembra ove godine do isplate, u roku od 30 dana od dana donošenja presude - navodi se u obrazloženju.

Suština ovog spora bila je u tome hoće li se "Euromotoru" priznati pravo hipotekarnog povjerioca, čime bi njegova potraživanja bila namirena u cijelosti ili će mu se samo priznati pravo opšteg isplatnog reda, čime bi dobio dio ukupnih potraživanja.

"Euromotor" potražuje od "Jelšingrada" 2,429 miliona KM po osnovu hipoteke koju je otkupio od bivše Banjalučke banke.

Na završnom ročištu koje je održano krajem septembra zastupnik "Euromotora" Zoran Bubić tražio je da se ovoj firmi prizna hipotekarno pravo, koje je prethodno stečajni upravnik bivšeg "Jelšingrada" Aleksa Nježić odbio.

Zastupnik "Jelšingrada" Ljiljana Stajić rekla je tada da "Euromotor" po zakonu ne može biti namiren po osnovu hipotekarnog prava, jer u vrijeme otvaranja stečaja nije bio upisan u zemljišne knjige, već Banjalučka banka, koja je imala hipoteku na zgradu "Jelšingrada".

Bivši radnik "Jelšingrada" Željko Vujatović rekao je u petak da je ova presuda još jedan dokaz onoga što radnici već dvije godine tvrde, a to je da "Euromotor" nije hipotekarni povjerilac.

- Oni su zaista kupili jednu halu "Jelšingrada", a kasnije su otkupili hipoteku banke poslije čega su dobili i upravnu zgradu "Jelšingrada", koja se prislanjala uz halu. Međutim, ta hipoteka ne postoji nigdje u dokumentima - kazao je Vujatović.

Iako pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci još nije bio završen spor između ova dva preduzeća, Osnovni sud je još krajem prošle godine donio rješenje kojim je "Euromotoru" priznato pravo hipotekarnog povjerioca i omogućeno da sa računa "Jelšingrada" skine 2,4 miliona KM. Od tog iznosa "Euromotor" je u prvoj tranši uspio sa računa "Jelšingrada" da skine 1,8 miliona KM.

- Okružni sud je naložio Osnovnom sudu da vrati pare koje su skinute sa računa, ali one i pored toga što svaki dan urgiramo, još nisu vraćene "Jelšingradu". Od ponedjeljka vjerovatno krećemo sa novim akcijama da se taj novac vrati - kazao je Vujatović.

Direktor "Euromotora" Gostimir Ivanković rekao je da nije upoznat sa presudom.

Blokada imovine

Jedinica za finansijske istrage Ministarstva unutrašnjih poslova RS zbog nezakonitosti u "slučaju Jelšingrad" blokirala je nedavno imovinu direktora firme "Euromotor" Gostimira Ivankovića vrijednu oko 900.000 maraka.

Policija RS je protiv Gostimira Ivankovića, sudije Osnovnog suda Banjaluka Nebojše Pejovića, zemljišno-knjižnog referenta u ovom sudu Vojina Šukala i advokata Zorana Bubića podnijela prijavu Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, u kojoj se navodi da su zloupotrebom službenog položaja i ovlašćenja omogućili firmi "Euromotor" da nezakonito skine 1,86 miliona miliona sa računa nekadašnjeg banjalučkog privrednog giganta FAM "Jelšingrad" u stečaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana