Odbačena ponuda za Telekom Srbije

Glas Srpske
Odbačena ponuda za Telekom Srbije

BEOGRAD - Vlada Srbije prihvatila je preporuku Radne grupe da se odbije ponuda "Telekoma Austrija" od 1,1 milijardu evra za 51 odsto akcija "Telekoma Srbija", a trgovina akcijama "Telekoma" koje će dobiti građani mogla bi da počne krajem ljeta.

- Potpuno je neprihvatljiva ponuda koja je 300 miliona evra manja od minimalne cijene određene za prodaju dijela vlasništva "Telekoma" - kažu u Vladi i ističu da će idućih mjeseci najvažnije biti da se krene u svojinsku transformaciju te kompanije, tačnije da se građanima, sadašnjim i bivšim radnicima "Telekoma", podjele besplatne akcije, prenijele su agencije.

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić rekao je da će građani besplatne akcije "Telekoma" dobiti u iduća dva mjeseca i da bi trgovina tim akcijama na berzi mogla da počne na ljeto.

Prema njegovim riječima, "Telekom" će na taj način imati nove akcionare, građane Srbije, koji će onda sasvim slobodno moći da raspolažu akcijama.

Na pitanje da li će država iznijeti svoje akcije na berzu Ćirić je rekao da Vlada treba da se izjasni o budućem statusu akcija koje će biti u državnom vlasništvu, poslije podjele besplatnih akcija.

Vlada Srbije ima 80 odsto akcija "Telekoma Srbija", a preostalih 20 odsto ima grčka kompanija OTE, u kojoj "Dojče telekom" ima oko 30 odsto akcija.

Cijena pojedinačne akcije

Ćirić je rekao da će minimalna cijena pojedinačne akcije "Telekoma" biti vezana za "procijenjenu vrijednost" te kompanije, korišćenu pri određivanju minimalne vrijednosti 51 odsto akcija od 1,4 milijarde evra.

Oko 4,8 miliona građana Srbije ima pravo da dobije ukupno 15 odsto akcija "Telekoma", čija je vrijednost, prema toj procjeni, oko 365 miliona evra, a bivši i sadašnji zaposleni trebalo bi da dobiju oko 6,5 odsto akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana