Od škarta sve tanja zarada

Jana Kezić
Od škarta sve tanja zarada

BANjALUKA - Stare mašine, akumulatori, limovi i sličan škart građanima donose sve tanju zaradu, jer cijene sekundarnih sirovina padaju, a prema riječima otkupljivača prognoze pokazuju da će se taj trend nastaviti tokom ljeta.

Naime, otkupne cijene sekundarnih sirovina protekle godine  vrtoglavo su skočile zbog čega su mnogi građani, rješavajući se škarta iz podruma, garaža, dvorišta i ostalog metala koji im nije bio od koristi u domaćinstvima, sa stovarišta odlazili punih novčanika. 

Međutim u domaćim firmama kažu da pad cijena ne ide naruku kako građanima tako i njima, jer je sve manja i potražnja prerađivača.

Zamjenik direktora u preduzeću "Prizma komerc" iz Banjaluke, koje se bavi otkupom i preradom sirovina, Darko Majstorović kaže da su u posljednja dva mjeseca pale cijene sekundarnih sirovina.

- Najave pokazuju da će padovi ići i tokom ljeta, nakon čega može doći do rasta cijena. Vidjećemo kako će se situacija odvijati.  Lim je sada 0,30 KM po kilogramu, a željezo od 0,35 do 0,40 KM u otkupu na malo, a u veleotkupu su za koji fening više cijene - rekao je Majstorović.

Građani, kako kaže, dolaze, ali u manjem obimu nego prije.

- Ljudi su u proteklih godinu dana navikli na veće otkupne cijene, pa je sada interesovanje malo opalo - rekao je Majstorović.

Objasnio je da takav razvoj situacije ipak nije neuobičajen.

- Sve je to berzanska roba i već smo navikli na te uspone i padove. Poslovali smo kada je željezo bilo 0,05 KM i kada je bilo marku - kazao je Majstorović i dodao je da su cijene kartona lani bile 0,50 KM, a sada 0,03 KM.

U preduzeću "Sekundarac" iz Gradiške kažu da je osim pada cijena došlo i do pada potražnje.

- Situacija je slična kao i prošle godine, kada su prva tri, četiri mjeseca dobro krenula, a onda se tokom petog i šestog mjeseca usporila privredna aktivnost - kazali su u ovom preduzeću.

Dodali su da su oni uglavnom bazirani na izvoz i to na tržište EU.

- Cijene željeza idu od 0,40 do 0,50 KM po kilogramu, bakar ide po 12 ili 13 maraka po kilogramu, a aluminijum se kreće od dvije do tri marke. Ima više klasa i ne može se reći tačno, to je neki orijentir - rekli su u "Sekundarcu".

Cijene sekundarnih sirovine u martu prošle godine dostigle su rekord još od vremena svjetske ekonomske krize iz 2008. godine. Otkupna cijena željeza tokom tog vrhunca bila je 0,70 KM po kilogramu, bakra i do 16 maraka, a aluminijuma je dostizao i do 4,5 KM u zavisnosti od klase.

Evropsko tržište

Da je došlo do pada cijena metalskih sirovina na evropskom tržištu, potvrdio je za "Glas Srpske" direktor i vlasnik preduzeća "Metalac MBM" iz Dervente Slobodan Golub.

- Cijene repromaterijala, kada je riječ o cijevima, limovima, crna metalurgija još su u padu i prosječno koštaju oko 800 evra po toni, a čak neki nude i malo jeftinije - rekao je Golub i dodao je da je peti mjesec prošao sa 20 odsto manje narudžbi nego lani. Pad cijena repromaterijala, kako kaže, prati i pojeftinjenje gotovih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana