Od Nove godine skuplje cigarete

Marijana Miljić
Od Nove godine skuplje cigarete

BANjALUKA - Novom Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete Uprave za indirektno oporezivanje BiH, od 1. januara 2011. godine posebna akciza na cigarete povećava se sa 0,30 na 0,45 maraka po kutiji, a minimalna akciza će iznositi 1,08 maraka po paklici cigareta.

Novom Odlukom koju je usvojio Upravni odbor UIO BiH, od 1. januara 2011. godine na cigarete će se plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42 odsto i posebna akciza u iznosu 0,45 maraka za pakovanje od 20 komada.

- Ako je ukupna akciza na cigarete manja od minimalne akcize po kutiji cigareta od 20 komada, plaća se minimalna akciza od 1,08 maraka. Za pakovanja različita od pakovanja od 20 komada, akciza se plaća srazmjerno broju komada u pakovanju - saopšteno je iz UIO BiH.

Dodaju da su poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta obavezni da Upravi dostave kalkulaciju novih maloprodajnih cijena cigareta formiranih u skladu sa novom Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, najkasnije do 30. novembra.

Direktor Fabrike duvana Banjaluka Simo Miškić rekao je da još uvijek nije poznato za koliko će cigarete poskupjeti od iduće godine.

- Do poskupljenja će sigurno doći. To je neminovno, jer se povećava akciza, ali još uvijek nismo sastavili novi cjenovnik. Za 15 dana trebalo bi da bude poznato za koliko će cigarete poskupjeti - kazao je Miškić.

Promjena

Posljednji put cigarete su poskupjele 1. januara ove godine, i to od 20 do 70 feninga.

Od početka ove godine Fabrika duvana Banjaluka cijene svojih proizvoda je podigla u prosjeku za 40 feninga, a Fabrika duvana Sarajevo za 30 feninga. Strani proizvođači cigareta od 1. januara povećali su cijene određenih duvanskih proizvoda za 20 do 70 feninga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana