Od Kine za BiH milion maraka

M. Č.
Od Kine za BiH milion maraka

PEKING, BANjA LUKA - Kina je u petak odobrila paket bespovratne pomoći BiH u vrijednosti od oko 1,09 miliona maraka, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Pismo namjere o bespovratnoj pomoći potpisali su u Pekingu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i ministar trgovine Kine Čen Deming u prisustvu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića i kineskog premijera Vena Điabaoa.

Špirić je kazao da BiH stranim investitorima nudi nebrojene mogućnosti saradnje u infrastrukturnim projektima, energetskom i bankarskom sektoru, poljoprivredi i građevinarstvu, zbog čega je ne samo za Kinu, nego i za mnoge druge zemlje poželjan partner.

On je istakao da BiH u posljednjih nekoliko godina bilježi dinamičan ekonomski rast, čemu u prilog ide i činjenica da je u periodu od 2003. do 2008. godine ostvaren realan rast bruto društvenog proizvoda od šest odsto.

Điabao je naglasio da ekonomska saradnja Kine i BiH u prvom kvartalu 2010. godine pokazuje trend rasta u odnosu na 2009. godinu, ocijenivši da je to dobar znak. Điabao je istakao da su preduzeća iz BiH dobrodošla na kineskom tržištu i dodao da Kina podstiče njihove renomirane firme da nastupaju na tržištu BiH.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana