Od danas bez carine na polovne putničke automobile

Agencije
Od danas bez carine na polovne putničke automobile

Sarajevo - Danas je na snagu stupilo potpuno ukidanje carina na određeni broj proizvoda porijeklom iz EU koji se uvoze u BiH, prenose agencije.

Riječ je o polovnim putničkim vozilima, određenim vrstama i prerađevinama od voća i povrća, mliječnim prerađevinama, nekim vrstama mesa poput junećeg i telećeg, kafi, određenim vrstama tekstila, motornom bezolovnom benzinu i određenim uljima i drugim proizvodima.

To su proizvodima koji su 2012. imali nižu stopu carina, koja je proteklih godinama snižavana i u prošloj godini iznosila između dva i tri odsto.

Ta carina se od danas ukida i naplaćivaće se samo PDV prilikom uvoza tih proizvodaa koji su porijeklom iz EU.

Rezultat je to nastavka primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Za veliki dio proizvoda koji se uvoze iz EU i imaju porijeklo iz Unije carina je ukinuta još 2009. godine, ali je za određene proizvode, za koje je pregovarački tim BiH utvrdio da su od posebnog značaja za BiH, postignut dogovor s EU da se stope carine postepeno smanjuju u periodu od 2008. do 2013. godine.

Ukidanje carina, međutim, nije dovelo do bitnijeg pada cijena na tržištu BiH.

Ukidanje carina na određeni broj proizvoda koji se uvoze u BiH iz EU i imaju porijeklo iz Unije, značajno je smanjilo prihode Uprave za indirektno oporezivanje BiH i u proteklih pet godina to je gubitak od oko 450 miliona maraka.

U 2008. godini, kada je naplaćivana puna carina na sve proizvode, prihodi su iznosili oko 650 miliona KM, a u ovoj godini to je svega 200 miliona KM od naplate carina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana