Od 217 stečajeva uspješno završeno 27

Milka Milunović
Od 217 stečajeva uspješno završeno 27

BANjA LUKA - U Republici Srpskoj pokrenuto je 217 stečajeva, od kojih je 27 uspješno završeno, odnosno u preduzećima je pokrenuta proizvodnja i sproveden plan reorganizacije.

U Udruženju stečajnih upravnika RS kažu da je reorganizacija u stečaju, između ostalog, pokrenuta u preduzećima "Romanija" Sokolac, "Plantaže" Gradiška, Fabrika vijaka Mrkonjić Grad, "Mrakovica" Prijedor u rudniku "Miljevina" Foča i drugim fabrikama.

- Reorganizacija u stečaju je idealan način da se pokrene proizvodnja, ali za takav posao potrebne su velike investicije. Kupci fabrika često nemaju novac koji im je potreban za održavanje procesa rada i izlazak na tržište. Zbog toga u brojnim fabrikama u stečaju nije mogao da se sprovede plan reorganizacije - rekao je predsjednik Udruženja stečajnih upravnika RS Dušan Kovačević.

Naveo je da se prilikom kupovine nekoliko fabrika u stečaju Vlada Republike Srpske pokazala kao najozbiljniji kupac.  

- Od prodaje imovine preduzeća u stečaju ostvaren je prihod od 1,2 milijarde maraka, a pretpostavlja se da je najmanje 1,5 milijardi maraka "blokirano" u fabrikama u kojima je zbog dugova i nelikvidnosti pokrenut stečaj - izjavio je Kovačević.

Napomenuo je da su u Srpskoj akreditovana 73 stečajna upravnika i da se mladi i obrazovani kadrovi sve više interesuju za to da dobiju licencu za obavljanje ovog posla.    

On je dodao da su stečajni upravnici najčešće suočeni sa problemom unovčavanja stečajne mase, odnosno sa naplatom prihoda ostvarenih na licitacijama koje se organizuju za prodaju imovine fabrika u stečaju. Fabrike su, kaže on, u momentu pokretanja stečaja suočene sa ogromnim dugovima i nemogućnošću organizovanja procesa rada.

- Teško je i popisati imovinu čijom bi se prodajom ostvarili prihodi - rekao je  Kovačević i dodao da su preduzeća u stečaju prodata na stečajnim licitacijama po tri puta manjoj cijeni od knjigovodstvene vrijednosti, što je, takođe, otežavajuća okolnost za kvalitetno unovčavanje imovine fabrika koje se nude i prodaju na stečajnim licitacijama.

Ciljevi

Udruženje želi da se kroz donošenje odgovarajućih zakona obezbijede uslovi za brzo i efikasno sprovođenje stečajeva.

- Narodna skupština RS usvojila je set zakona iz oblasti pravosuđa, čija će primjena omogućiti brže i efikasnije sprovođenje stečajeva u preduzećima. Posebno je ohrabrujuća vijest da će od jula iduće godine, u Srpskoj biti formirani privredni sudovi koji će se isključivo baviti privrednim parnicama, stečajevima i likvidacijama - rekao je Kovačević.                

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana