Očuvati proizvodnju i zaposlene radnike

Glas Srpske
Očuvati proizvodnju i zaposlene radnike

BANjA LUKA - Odbor povjerilaca Fabrike alatnih mašina (FAM) "Jelšingrad" Banja Luka odlučio je u petak da se stečajni postupak u ovom preduzeću vodi u pravcu reorganizacije, odnosno sanacije, te da se zadrži osnovna djelatnost fabrike i radna mjesta oko stotinu zaposlenih.

Stečajni sudija Nedeljko Milijević rekao je da je potencijalnom kupcu ovog preduzeća ostavljena mogućnost da započne i obavlja i drugu privrednu djelatnost, industrijsku proizvodnju i usluge.

- Planom reorganizacije dio imovine preduzeća biće prodat, a ta sredstva služiće za namirenje obaveza prema povjeriocima. Imovina preduzeća biće opterećena zabranom otuđenja u periodu od pet godina, u kojem kupac mora da obavlja kontinuiranu proizvodnju - kazao je Milijević, prenijela je Srna.

Dodao je da će nova sjednica Odbora povjerilaca preduzeća biti održana krajem januara, dok će u februaru zasjedati Skupština povjerilaca, koja će raspravljati o usvojenom planu.

Poslije toga, objasnio je Milijević, Osnovni sud u Banjoj Luci zakazaće ročište na kojem će povjerioci glasati o stečajnom planu, a po potvrdi, pristupa se njegovoj realizaciji. Plan će sadržavati i prodajnu cijenu preduzeća.

Stečajni upravnik "Jelšingrada" Aleksa Nježić rekao je da će se poslije usvajanja Plana za reorganizaciju preduzeća krenuti u potragu za potencijalnim strateškim kupcem.

- Ako se kupac ne pojavi, bilo bi dobro da potencijalni kupac preduzeća bude Vlada RS, što je oprobana varijanta koja je već spasila nekoliko preduzeća u Srpskoj - naglasio je Nježić.

Direktor proizvodnje u "Jelšingradu" u stečajnom postupku Tomislav Vujnović izrazio je zadovoljstvo odlukom Odbora povjerilaca, ističući da je plan pravo rješenje za ovo preduzeće.

Radnici

Član Odbora povjerilaca radnika preduzeća Čedo Tomić rekao je da su poslije otvaranja stečajnog postupka u "Jelšingradu" u avgustu ove godine svi radnici ostali bez ikakvih prava i da ne mogu da idu u penziju jer im nije prethodno uvezan radni staž. Tomić je dodao da je u posljednja četiri mjeseca oko 70 radnika povremeno angažovano na poslovima u preduzeću, dok se kod kuće nalazi 350 do 370 radnika koji jedino ostvaruju zdravstveno osiguranje putem Zavoda za zapošljavanje. Prije stečaja, kaže Tomić, u ovom preduzeću bilo je zaposleno više od 400 radnika, dok je prije rata u preduzeću radilo oko 2.500 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana