Očistiti dugove iz prošlosti

Željka Bašić
Očistiti dugove iz prošlosti

BANjA LUKA - Elektroprivreda RS će kao i ranije nastaviti da snabdijeva Brčko distrikt električnom energijom po istim tarifnim cijenama kao i za potrošače u Srpskoj.

Izjavio je ovo premijer RS Milorad Dodik juče poslije razgovora sa delegacijom Brčko distrikta predvođenom gradonačelnikom Draganom Pajićem.

- Riješili smo i veoma značajno pitanje uzajamnih potraživanja i dugovanja iz prošlosti. Ministri finansija obje vlade do kraja mjeseca treba da ponude Sporazum o prebijanju dugova, a prije toga verifikuju sva potraživanja. Na taj način zatvoriće se otvoreno pitanje supervizije u Brčko distriktu - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da na sličan način Vlada Brčko distrikta rješava svoje odnose i sa Vladom FBiH.

Na sastanku je bilo riječi i o izgradnji autoputeva u okviru mreže autoputeva RS.

- Dionica autoputa od 14 kilometara prolazi kroz Brčko distrikt. Pod istim uslovima i Brčko distrikt prihvatio je saradnju sa "Štrabakom". Utvrđen je prostorni plan i trasa koja pokriva pomenutu dionicu koja prolazi kroz Brčko. Sada je potrebno da Vlada Brčko distrikta formalizuje ugovor sa "Štrabakom" kako bi se moglo pristupiti rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i izgradnji autoputa - rekao je Dodik.

Istakao je, da su dileme u pogledu entitetskog državljanstva otklonjene jer su nadležni ministri iz RS i Vlade Brčko distrikta razjasnili situaciju u skladu sa zakonima o državljanstvu BiH i RS.

Dodik je naveo da Vlada RS realizuje svoj program socijalnog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i invalida i u Brčko distriktu iz kojeg će 80 porodica biti zbrinuto u narednoj godini. Dodik je najavio i pomoć Brčko distriktu u rješavanju komunalne infrastrukture i rada sportskih organizacija i zdravstvenom sektoru.

Gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić istakao je da je saradnja sa Vladom RS bila aktivna i u vrijeme prošlog mandata gradonačelnika Mirsada Đape.

- Da je Vlada RS struju koju nam isporučuje po istim cijenama kao i za potrošače RS, prodala na tržištu po tržišnim cijenama imala bi u svom budžetu 16 miliona maraka više. To dovoljno govori o doprinosu građana RS i Vlade Brčko distriktu - rekao je Pajić.

Potraživanja

Pajić i Dodik složili su se u namjeri da se sva potraživanja svedu na nulu i da se u budućnost krene sa jasnim tržišnim ponašanjem. Usluge jednih prema drugima moraće da budu plaćene. Na to su upozorili i pojedini predstavnici međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana