Oče­ku­ju se zna­čaj­ne in­ves­ti­ci­je u 2010.

Marina Čigoja
Oče­ku­ju se zna­čaj­ne in­ves­ti­ci­je u 2010.

MRA­KO­VI­CA - U Re­pu­bli­ci Srpskoj ove go­di­ne oče­ku­je se zna­čaj­ni­je po­ve­ćanje stra­nih ula­ganja i to u oblas­ti­ma ener­ge­ti­ke, in­fras­tru­ktu­re, te­le­ko­mu­ni­ka­ci­ja, kao i u naf­tnoj i drvo­pre­ra­đi­va­čkoj in­dus­tri­ji.

a­za­la je ju­če mi­nis­tar za eko­nom­ske odno­se i re­gi­onal­nu sa­radnju RS Ja­sna Brkić na re­gi­onal­noj kon­fe­ren­ci­ji o kon­ku­ren­tnos­ti lo­ka­ci­je u kon­tek­stu di­rek­tnih stra­nih ula­ganja, ko­ju su na Mra­ko­vi­ci or­ga­ni­zo­va­li Mi­nis­tar­stvo, Njema­čko druš­tvo za te­hni­čku sa­radnju (GTZ) i op­šti­na Pri­je­dor.

Brkić je ka­za­la da po­da­tak da je za prva dva mje­se­ca 2010. go­di­ne do­šlo do po­ve­ćanja obi­ma spoljno­trgo­vin­ske raz­mje­ne za 12,2 od­sto, te da je po­ve­ćan izvoz u odno­su na uvoz, uka­zu­je da će ova go­di­na u eko­nom­skom smi­slu bi­ti bolja ne­go pret­ho­dna.

- Stva­ranje am­bi­jen­ta za stra­na ula­ganja vrlo je slo­žen po­sao u ko­jem ni­je do­voljno ima­ti pri­ro­dna bo­gat­stva, već je ne­op­ho­dna i sa­radnja i si­ner­gi­ja ra­zli­či­tih in­sti­tu­ci­ja i ni­voa vlas­ti - na­gla­si­la je Brkić i do­da­la da op­ti­mi­zam ove go­di­ne pod­gri­ja­va­ju i pro­cje­ne svjet­skih stručnjaka o bla­gom opo­rav­ku pri­vre­de, kao i na­ja­ve pri­su­tnih kom­pa­ni­ja o ula­ganjima u mo­der­ni­za­ci­ju i pro­ši­renje ka­pa­ci­te­ta.

Vo­đa Pro­je­kta za lo­kal­ni i eko­nom­ski ra­zvoj GTZ-a Kris­ti­jan Ka­uf­hold re­kao je da je ova or­ga­ni­za­ci­ja du­že vri­je­me pri­su­tna u Pri­je­do­ru i da ra­di na vi­še pro­je­ka­ta us­mje­re­nih na pri­vre­dni ra­zvoj, do­dav­ši da je u bu­du­ćnos­ti po­tre­bno ra­di­ti na po­boljšanju po­slo­vnog imidža.

Na­čel­nik op­šti­ne Pri­je­dor Mar­ko Pa­vić na­gla­sio je da je op­štin­ska vlast, u cilju po­boljšanja am­bi­jen­ta za ula­ganja, skra­ti­la pos­tu­pak iz­da­vanja gra­đe­vin­skih i do­zvo­la za rad, te ospo­so­bi­la Agen­ci­ju za lo­kal­ni eko­nom­ski ra­zvoj.

- U po­tpu­nos­ti je for­mi­ra­na i in­dus­trij­ska zo­na "Cel­pak" za ko­ju već ima za­in­te­re­so­va­nih ula­ga­ča ko­ji na­javljuju za­pošljavanje oko 300 ra­dni­ka, a po­ten­ci­jal­nim in­ves­ti­to­ri­ma po­nu­đe­no je jef­ti­no zemlji­šte - is­ta­kao je Pa­vić.

Član Upra­vnog odbo­ra Sa­vje­ta stra­nih in­ves­ti­to­ra Se­ad Miljko­vić na­gla­sio je da je u BiH dos­ta to­ga ura­đe­no u ve­zi sa pi­tanjem le­gi­sla­ti­ve i us­kla­đi­vanja sa pro­pi­si­ma iz EU, ali da po­li­ti­čko i eko­nom­sko okru­ženje u svim zemljama u re­gi­onu mo­ra da bu­de po­boljša­no.

Srbi­ja

Sa­vje­tnik u Agen­ci­ji za stra­na ula­ganja Vla­de Srbi­je Ale­ksan­dar Ra­du­lo­vić re­kao je da u posljednje dvi­je go­di­ne sve zemlje zbog kri­ze ima­ju pro­ble­ma sa pri­vla­čenjem in­ves­ti­ci­ja.

- To ipak ni­je ra­zlog da se odus­ta­ne. Mi nas­to­ji­mo da kroz re­for­mu pra­vnog i po­res­kog sis­te­ma pri­vu­če­mo ula­ga­če. Za ra­zli­ku od pro­šle, ove go­di­ne oče­ku­je­mo po­ve­ćanje in­ves­ti­ci­ja po­se­bno u se­kto­ru ener­ge­ti­ke gde sa­ra­đu­je­mo i sa RS - ka­zao je Ra­du­lo­vić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana