Očekuje se slab privredni rast

Agencije
Očekuje se slab privredni rast

Vašington - Međunarodni monetarni fond /MMF/ blago je snizio svoje predviđanje privrednog rasta u svijetu ove i naredne godine, uglavnom zbog slabijeg rasta u Japanu, Latinskoj Americi i Evropi.

MMF je danas u novom izvještaju o stanju globalne ekonomije naveo da će svjetska privreda porasti ove godine za 3,3 odsto, što je za desetinu manje od julske prognoze.

Privredni rast u svijetu naredne godine trebalo bi da iznosi 3,8 odsto, što je za petinu manje nego u prethodnoj prognozi, od prije tri mjeseca.

MMF je naveo da je prognoza za privredu SAD nešto optimističnija, te da se očekuje da će rasti za 2,2 odsto ove godine, dok je ranije prognozirala 1,7 odsto. Prognoza rasta za 2015. godinu ostaje nepromijenjena - 3,1 odsto.

MMF je upozorio da se SAD, Evropa i Japan mogu suočiti sa višegodišnjim slabim rastom ako vlade ne preduzmu mjere za ubrzanje privrednih aktivnosti.

Fond je pozvao SAD, Evropu i Japan da održe niske kamatne stope kako bi se podstaklo više pozajmljivanja, trošenja i rasta, a navodi i da bi Evropska centralna banka trebalo da razmotri otkup obveznica nacionalnih vlada kako bi se izbjegla deflacija.

MMF je, takođe, naveo da bi SAD i Evropa trebalo da imaju korist od manje poreskih povećanja i "rezanja" potrošnje u 2014. nego prethodnih godina.

"Svjetski rast je osrednji i nešto lošiji od prognoze u julu", navodi se u izveštaju.

MMF je prognozirao da će u 18 zemalja evrozone rast biti tek 0,8 odsto ove godine, dok je u julu prognozirao 1,1 odsto. Projekcija za 2015. godinu je spuštena na 1,3 sa 1,5 odsto.

Kineski privredni rast će ostati na ranije prognoziranih 7,4 odsto, a 7,1 sljedeće godine. Za većinu zemalja bi to bili izvaredne prognoze, ali je u Kini to najmanji rast u više decenija.

MMF je, takođe, znatno smanjio prognoze rasta u Latinskoj Americi i na Karibima, gde se očekuje 1,3 odsto rasta ove godine, s dva odsto prognoziranih u julu, a sljedeće godine 2,2 odsto u odnosu na 2,6 odsto.

Pad je velikim dijelom posljedica slabljenja u Brazilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana