Očekivani privredni rast u BiH 0,6 odsto

Marina Čigoja
Očekivani privredni rast u BiH 0,6 odsto

LONDON/BANjA LUKA - BiH bi u ovoj godini mogla da ostvari minimalnu stopu privrednog rasta od 0,6 procenata, dok bi Srbija trebalo da bude najbolja u regionu sa privrednim rastom od 2,4 odsto, prognoza je Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Prema procjeni EBRD-a, najveći privredni  rast među bivšim jugoslovenskim republikama, poslije Srbije, ove godine imaće Makedonija, sa procentom od dva odsto, dok će uspon privredne aktivnosti u Sloveniji biti nešto niži i iznosiće 1,9 procenata.

- Hrvatska bi, kao i BiH, mogla da ostvari minimalnu stopu privrednog rasta od 0,6 procenata, dok je za Crnu Goru projektovan još manji ekonomski uspon od svega 0,4 odsto - prognozirao je EBRD.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci Vujo Vukmirica rekao je da su ove procjene privrednog rasta za BiH preuranjene, te da ni zemlje koje su navedene u analizi EBRD-a ne predviđaju tolike stope rasta.

- Trenutno ne postoje neki značajniji projekti koji bi omogućili da se prognozirane stope rasta ostvare. Smatram da su ove stope više poželjne nego realne - rekao je Vukmirica.

Srbija bi i 2011. godine, zajedno sa Makedonijom, trebalo da bude lider ekonomske ekspanzije u regionu sa stopom rasta od 3,2 odsto, dok će uspon makedonske privrede u tom periodu biti nešto veći, odnosno 3,8 procenata.

Prema procjeni EBRD-a, Slovenija u 2011. godini može da očekuje ekonomski rast od 2,7 odsto, Hrvatska i Crna Gora dva procenta, a BiH 1,9 odsto.

- Dijelovi jugoistočne Evrope bi mogli da imaju koristi od oporavka cijena metala, a stručnjaci EBRD-a prognoziraju i upozoravaju da će oporavak u Rumuniji i Bugarskoj biti usporen usljed pooštravanja fiskalne politike - navodi EBRD.

BDP

EBRD u analizi napominje da će situacija u privredi cijelog regiona istočne i srednje Evrope, ali i državama nastalim poslije raspada Sovjetskog Saveza, biti i dalje nestabilna.

- Nakon što je prošle godine bruto društveni proizvod (BDP) u tridesetak država na koje se rasprostire aktivnost ove banke smanjen za u prosjeku šest odsto, EBRD u 2010. godini očekuje prosječan rast BDP-a u tom regionu od 3,3 procenta. Banka za 2011. godinu prognozira prosječan privredni rast u ovom regionu od 3,8 odsto - stoji u izvještaju EBRD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana