Obveznice Republike Srpske uskoro na Banjalučkoj berzi

Daliborka Sekulić
Obveznice Republike Srpske uskoro na Banjalučkoj berzi

BANjA LUKA - Obveznice Republike Srpske trebalo bi ponovo da se nađu na službenom berzanskom tržištu Banjalučke berze, čim na snagu stupi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS, kojeg je usvojila Narodna skupština RS, potvrdili su na berzi.

Trgovanje ovim obveznicama privremeno je zaustavljeno 16. januara ove godine, odlukom Ministarstva finansija RS, poslije odluke Ustavnog suda RS da su određene tačke tadašnjeg zakona neustavne.

- Po stupanju na snagu Zakona biće omogućena trgovina obveznicama RS na Banjalučkoj berzi, koja je do tada bila suspendovana. Radi se o hartijama od vrijednosti oznake:  RSRS-O-A, RSRS-O-B, RSOS-O-A, RSOD-O-B, RSIO-O-A - kazala je portparol Ministarstva finansija RS Maja Stojnić.

Usvojenim zakonom skraćuje se rok dospijeća obveznica za opšte obaveze sa 25 na 15 godina, uz grejs period od pet godina, dok se rok dospijeća obveznica za ratnu štetu skraćuje sa 15 na 14 godina, uz grejs period od četiri godine.

- Predviđamo da će se primjenom ovog zakona podstaći tražnja za obveznicama, jer bi za kupovinu bili zainteresovani svi oni koji imaju reprogramirane poreske obaveze, jer kupci mogu po nominalnoj vrijednosti izmiriti porez, a obveznice kupuju uz određeni diskont. Kao posljedica došlo bi do rasta tržišne cijene pomenutih obveznica - rekla je Stojnićeva.

Na taj način, istakla je Stojnićeva,  svi povjerioci kojima su emitovane obveznice, mogli bi uz višu tržišnu cijenu prodavati obveznice prije roka dospijeća i time bi izmirenje prema njima bilo efektivnije.

Pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić kazao je da bi berza, poslije objavljivanja Zakona u "Službenom glasniku RS", trebalo da donese odluku o organizovanju trgovine obveznicama RS.

- Očekujemo da će obveznice RS biti dobro prihvaćene na tržištu, kao što je i slučaj sa obveznicama stare devizne štednje, koje predstavljaju jednu od likvidnijih stavki berze - kazao je Lakić.

Povjerioci

U Ministarstvu finansija RS ističu da je prema uslovima definisanim izmjenama i dopunama Zakona, predviđeno bolje rješenje za povjerioca, iz razloga što brže može da raspolaže novčanim sredstvima ako su mu hitno potrebna. On ih može prodavati na berzi, dok kod gotovinske isplate u određenom vremenskom roku mora čekati određeni datum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana