Obveznicama treba dati primat pri zaduživanju

Željka Kokot
Obveznicama treba dati primat pri zaduživanju

Banjaluka - Ministarstvo finansija RS realizovalo je u 2015. godini putem Banjalučke berze 11 emisija trezorskih zapisa i pet dugoročnih obveznica, a brokeri i ekonomisti ističu da se Srpska na taj način zaduživala po prilično povoljnim uslovima i da treba da se što više oslanja na pribavljanje novca izdavanjem dugoročnih hartija od vrijednosti.

RS se u 2015. godini emitovanjem trezorskih zapisa zadužila za 165,27 miliona, dok dugoročno zaduženje na osnovu emitovanih obveznica iznosi 240,77 miliona KM. Sva zaduženja na osnovu emisije hartija od vrijednosti u 2015. godini bila su uspješna i prilično povoljna jer su na aukcijama postignute niske kamatne stope.

Direktor brokerske kuće "Advantis broker" iz Banjaluke Branko Kecman smatra da se Srpska povoljno zaduživala u 2015. godini i naglašava da je sada pravo vrijeme za emitovanje obveznica sa što dužim rokom otplate i za smanjenje broja emisija trezorskih zapisa.

- Potrebno je kratkoročni dug pretvoriti u dugoročni jer su kamatne stope trenutno mnogo povoljnije nego prije dvije godine, a vjerovatno i u odnosu na kamatne stope koje će biti prisutne za dvije godine - smatra Kecman.

Trezorski zapisi obično su emitovani sa rokom dospijeća od šest ili devet mjeseci, a prikupljeni novac je korišćen za otklanjanje privremene budžetske nelikvidnosti. Srpska se emitovanjem ovih hartija od vrijednosti prošle godine zadužila nešto manje nego što je planirano jer je od očekivanih 167 miliona prikupljeno 165,27 miliona KM. Planirano zaduženje putem obveznica sa rokom dospijeća od četiri ili pet godina iznosilo je 251 milion, ali je na taj način prikupljeno 240,77 miliona KM jer posljednja emisija ovih hartija od vrijednosti, za razliku od prethodne četiri, nije stoodstotno realizovana. Efektivna kamatna stopa na obveznice kretala se od 3,35 do 4,5 odsto na godišnjem nivou.

Kecman smatra da je na nešto slabije interesovanje investitora za posljednju emisiju dugoročnih obveznica uticalo to što je ona izvršena pred sam kraj godine kada nije bilo dovoljno raspoloživog kapitala na tržištu.

- Obveznice kupuju veliki institucionalni investitori koji ne mogu naprečac donijeti odluke jer se uglavnom radi o bankama sa sjedištem van BiH - kaže Kecman.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica smatra da RS nije među prezaduženim zemljama posebno kada je u pitanju unutrašnji dug.

- Emitovanje državnih hartija od vrijednosti svakako je povoljniji vid zaduživanja od kredita Međunarodnog monetarnog fonda koji zajmove odobrava uz razne vrste dodatnih uslovljavanja, pa se ne može govoriti samo o pukom zaduživanju - istakao je Vukmirica.

Plan emisija

Ministarstvo finansija RS planira da se u skladu sa usvojenim budžetom za 2016. godinu kratkoročno zaduži za 98,90 miliona KM, dok su dugoročna zaduživanja projektovana na 459,44 miliona KM. Planirano je da u prvoj polovini godine budu emitovani trezorski zapisi u iznosu od 40 miliona do 60 miliona i dugoročne obveznice vrijedne 110 miliona do 160 miliona KM.

TREZORSKI ZAPISI

11 emisija

167 miliona KM planirana vrijednost emisija

165,27 miliona KM ostvarena vrijednost emisija

DUGOROČNE OBVEZNICE

5 emisija

251 milion KM planirana vrijednost emisija

240,77 miliona KM ostvarena vrijednost emisija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana