Obućari digli prosjek industriji

Milijana Latinović, Marijana Miljić Bjelovuk
Obućari digli prosjek industriji

BANjALUKA - Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj lani je porasla za 12,1 odsto u odnosu na godinu ranije, što je najbolji rezultat u regionu, a prema riječima privrednika na to je dobrim dijelom uticao uzlet obućarske proizvodnje koja je u velikoj mjeri sa azijskog preseljena na naše tržište.

 

Statistika pokazuje da je Srbija u 2021. godini zabilježila rast industrijske proizvodnje za 6,3 odsto, dok je u Hrvatskoj industrijska proizvodnja povećana za 6,7 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Darko Milunović rekao je da je u poređenju sa 2019. i period prije pandemije virusa korona Srpska lani imala rast industrije od 4,7 odsto.

- U industriji Srpske zaposleno je 55.000 radnika, a za devet mjeseci prošle godine bruto domaći proizvod (BDP) Srpske iznosio je približno devet milijardi KM i nominalno je bio veći za 9,4 odsto u odnosu na 2020 te za osam odsto veći u odnosu na 2019. godinu - rekao je Milunović.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je za “Glas Srpske” da je 2020. godinu obilježila korona i pad privrednih aktivnosti.

- Prošla godina bila je godina oporavka i dobro je da bilježimo rast industrijske proizvodnje, mada je to i dalje malo u odnosu na to koliko bi trebalo biti da bi se kroz to popravili i ostali parametri, prije svega da bi porastao BDP - rekao je Ćorić.

Govoreći o pojedinačnim granama industrije, Ćorić ističe da je dobrom rezultatu u velikoj mjeri doprinio obućarski sektor.

- Obućarska industrija je u punom zamahu, jer je gro te proizvodnje prebačen iz azijskih zemalja na naše prostore. Krenule su veće narudžbe, povećan je obim proizvodnje i naša preduzeća imaju pune ruke posla - rekao je Ćorić, naglasivši da je na ovim prostorima perspektiva razvoja obućarske industrije.

Sa druge strane, dodao je, sve prognoze za auto-industriju su nepredvidive i tek 2024. godine očekuje se vraćanje na staro.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da je industrijska proizvodnja povećana jer je privreda u Evropi počela bolje da funkcioniše. On objašnjava da statistika evidentira rast industrijske proizvodnje koja je u vezi sa vrijednosti robe koja je proizvedena.

- Po tom osnovu treba računati da je inflacija bila bar pola, tako da se realno može govoriti o rastu industrijske proizvodnje od šest, eventualno sedam procenata. Treba računati da je nominalna vrijednost rasta industrijske proizvodnje vrijednost koja uključuje i inflaciju koju smo imali, a koja se ogledala, kako u rastu cijena gotovih proizvoda tako i sirovina - naveo je Pavlović. Dodao je da građani ne primijete rast proizvodnje jer su plate povećane samo u pojedinim oblastima.

Kada je riječ o prognozama za ovu godinu, Pavlović ističe da one nisu optimistične, jer situacija nije sjajna za investitore zbog političkih previranja u BiH.

 Inflacija

Darko Milunović je rekao da je mjesečna inflacija kada se poredi decembar sa novembrom prošle godine bila 0,5 odsto, dok je ukupna godišnja inflacija 5,9 odsto. On ističe da to daje uporedne podatke po kojima je godišnja inflacija u FBiH 6,5 odsto, a na nivou BiH je 6,4 odsto, dok je u Srbiji 7,9, a u Hrvatskoj 5,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana