Obrađujemo samo 40 odsto zemljišta

Marina Čigoja
Obrađujemo samo 40 odsto zemljišta

BANjALUKA - Iako imamo ogroman poljoprivredni potencijal, u Republici Srpskoj obrađuje se tek oko 40 odsto obradivog zemljišta, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac.

 

On ističe da su poljoprivredi Srpske potrebna velika ulaganja, kako u proizvodnju, tako i u tehnologiju.

- Mnogi ukazuju na to da je poljoprivreda jedino čime se zemlja može izvući iz krize, ali kada se donose budžeti poljoprivreda je pri samom kraju. Činjenica je da bez ulaganja nema ozbiljne poljoprivrede - kazao je Usorac.

On je dodao da se od oko 260.000 hektara obradivog zemljišta u RS veliki dio nalazi u privatnim rukama, te da se značajan dio ne obrađuje, jer ljudi nemaju ekonomske računice, zbog čega i napuštaju svoju zemlju.

- Poseban problem predstavlja činjenica da su naša imanja usitnjena i to je teško obrađivati i pri tom imati neku računicu - naglasio je Usorac.

On je naglasio da RS ukupno ima više od milion hektara poljoprivrednog zemljišta na kojem se može baviti stočarstvom ili nekim drugim granama, ali da je to veoma slabo iskorišćeno.

Prema posljednjim podacima APIF-a, u registru poljoprivrednih gazdinstava upisano je oko 62.000 gazdinstava, a ukupno je registrovano 302.000 hektara zemljišta. Od toga, obradivo zemljište čini 237.000 hektara. Poljoprivrednog zemljišta u RS ima oko 1.250.000 hektara.

Budžetom za ovu godinu u RS su planirani podsticaji za poljoprivredu u iznosu od 60 miliona maraka.

Portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Bojan Kecman kaže da se potencijali u proizvodnji mlijeka u Srpskoj naročito dobro iskorišćavaju, te da je RS jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja zadržava istu proizvodnju mlijeka uprkos krizi.

- Prošle godine donijeli smo Program unapređenja proizvodnje pšenice do 2016. godine koji će omogućiti da imamo dovoljno pšenice za potrebe RS, jer imamo i sorte i zemljište za to - kazao je Kecman.

Iskorišćeno zemljište

Najmanje iskorišćenog zemljišta, prema riječima Vladimira Usorca, nalazi se u nerazvijenim opštinama koje nemaju mogućnosti da podrže razvoj poljoprivrede.

- Najviše zemljišta obrađuje se u Lijevče polju, Semberiji i Posavini - naglasio je Usorac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana