Objekat Čajaveca prodat upola cijene, imovinu neće niko da kupi

Marijana Miljić
Objekat Čajaveca prodat upola cijene, imovinu neće niko da kupi

Banjaluka - Licitacija za prodaju komercijalne i vojne imovine preduzeća "Čajavec prostorna tehnika" u vrijednosti od 350.000 maraka propala je u petak, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Stečajni upravnik u ovom preduzeću Radovan Jakovljević rekao je da se imovina ovog preduzeća nalazi u naselju Novaković u Banjaluci, te da vrijednost komercijalne imovine iznosi 166.000 maraka, a vojne 290.0000 maraka.

- Ni za jednu od ovih imovina nije bilo zainteresovanih. Da bi se kupila vojna imovina kupac mora da ima dozvolu za promet i proizvodnju namjenske robe - rekao je Jakovljević i dodao da ne zna kada će biti održana nova licitacija za prodaju imovine ovog preduzeća.

Prostorije preduzeća "Čajavec prostorna tehnika" u centru Banjaluke početkom mjeseca kupio je Univerzitet za poslovne studije (UPS) za 700.000 maraka, što je 50 odsto od procijenjene vrijednosti.

Osim ovog prostora, UPS je kupio i prostorije preduzeća "Čajavec telekomunikacije i elektronika" i "Čajavec specijalni uređaji".

U tim prostorijama, koje su sada u vlasništvu UPS-a nalazi se Inovacioni centar Banjaluka, za čiji smještaj Ministarstvo nauke i tehnologije traži novi prostor.

Direktor UPS-a Radomir Klincov rekao je da je za ove tri etaže, koje su bile u vlasništvu "Čajavca", platio oko 2,5 miliona maraka u zakonskom roku.

Kaže da je premijer RS Aleksandar Džombić tražio da se do iduće godine produži Ugovor o zakupu prostorija Inovacionom centru RS u tim prostorima.

- Još uvijek ne znamo koliko će iznositi kirija, ali do sada je Inovacioni centar za zakup plaćao 15 maraka po metru kvadratnom - rekao je Klincov.

Izvršni direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da Inovacioni centar koristi 1.700 metara kvadratnih u zgradi koja je sada u vlasništvu UPS-a.

- Dužina ostanka u sadašnjem prostoru, kao i preseljenje na novu lokaciju, zavisi od odluke Vlade RS, kao osnivača Inovacionog centra - rekao je Gverić.

Inovacioni centar RS je otvoren u junu 2010, a u opremanje centra uloženo je oko 1,3 miliona KM. Šezdeset odsto sredstava uložila je vlada Norveške, a ostalo Vlada RS.

Lokacija

Vlada RS je početkom mjeseca razmatrala informaciju o fondaciji Inovacioni centar Banjaluka i zaključila da podržava aktivnosti ove fondacije, te da treba riješiti pitanje njenog smještaja. Kako je najavljeno Centar bi trebalo da bude smješten u Tehnološki biznis park u Ramićima, ali njegova gradnja još nije ni počela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana