Objavljena lista 100 istočnoevropskih tajkuna

Glas Srpske
Objavljena lista 100 istočnoevropskih tajkuna

PRAG/VARŠAVA - Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković skočio je sa prošlogodišnjeg 42. mjesta na 35. mjesto na listi 100 najbogatijih u jugoistočnoj Evropi, koju sastavlja poljski nedjeljnik "Vprost", prenose agencije.

Miškovićeva imovina povećana je sa dvije milijarde dolara na 2,8 milijardi dolara, i najbogatiji je ne samo u Srbiji, već u cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

Najbogatiji Srbin prošle godine Filip Cepter osjetio je udar finansijske krize, pošto je sa prošlogodišnjeg 23. mjesta spao na 36, odmah iza Miškovića. Cepterovo bogatstvo sa 4,4 milijarde istopilo se na 2,6 milijardi dolara prema procjenama autora rang-liste.

Među 100 najbogatijih u istočnoj Evropi, sa prostora bivše Jugoslavije, uspio je da uđe i srpski biznismen Predrag Ranković, koga prošle godine nije bilo na listi, a sada je 93. sa bogatstvom koje se procjenjuje na 700 miliona dolara.

Jednako je procijenjena i imovina srpskog biznismena Đorđa Nicovića, kao i jedinog Hrvata među istočnoevropskih 100 bogataša - Ivice Todorića.

Stanku Subotiću, vlasniku kompanije EMI, bogatstvo od 600 miliona dolara - zahvaljujući kojem je prošle godine bio na 93. mjestu, sada nije bilo dovoljno da uđe među 100 najbogatijih u istočnoj Evropi.

Ukupna imovina 100 TOP istočnoevropskih tajkuna ove godine procijenjena je na 369 milijardi dolara, dok je prošlogodišnja lista cijenila njihovo ukupno bogatstvo na 390 milijardi dolara, što znači da je ove godine smanjena za 21 milijardu.
Najviše su izgubili ruski, ukrajinski i poljski tajkuni, poput kralja aluminijuma Olega Deripaske, čije firme su na berzi, a koji su pozajmljivali za dalju ekspanziju na osnovu akcija.

Redoslijed tajkuna na listi pretumbao se i najbogatiji nije više Oleg Deripaska, čija se imovina prepolovila sa 30 na 15 milijardi dolara, zahvaljujući čemu je pao na peto mjesto ove liste.
Najbogatiji u centralnoj i istočnoj Evropi sada je ruski finansijer Sulejman Kerimov sa 24,5 milijardi dolara, a sa prošlogodišnjeg desetog mjesta dospio je na prvo zahvaljujući prodaji svojih akcija "Gasproma" ovog proljeća prije nego što je izbila kriza.

Abramovič

Pored Deripaske veliki gubitnik je i ruski oligarh, vlasnik fudbalskog kluba "Čelzi" Roman Abramovič, kome su se prošlogodišnje 22 milijarde dolara, zahvaljujući kojima je bio drugi među najbogatijim, istopile na 10 milijardi, što je sada bilo dovoljno tek za osmo mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana