Obim razmjene veći za 33 odsto

Glas Srpske
Obim razmjene veći za 33 odsto

BEOGRAD - Spoljnotrgovinska razmjena Srbije i Rusije u prva dva mjeseca ove godine iznosila je 529,6 miliona dolara, što je oko 33 procenta više u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Izvoz iz Srbije povećan je za oko 67 procenata i iznosi 97,417 miliona dolara, uvoz iz Rusije uvećan je za oko 27,7 odsto i iznosi 432,2 miliona dolara, a negativni saldo na srpskoj strani iznosi 334,8 miliona dolara.

Rast srpskog izvoza, kako objašnjavaju u PKS, posljedica je primjene liberalizovanog Sporazuma o slobodnoj trgovini i napora da se izvoz, posebno prehrambenih i hemijskih proizvoda, kao i robe široke potrošnje, organizovano plasira putem velikih trgovinskih lanaca ili osnivanjem rusko-srpskih trgovinskih kuća.

Rusija je šesti partner Srbije kod izvoza sa učešćem od šest procenata, a prvi u uvozu sa učešćem od 15,7 odsto, dok je pokrivenost uvoza izvozom oko 22 odsto. 

Spoljnotrgovinska razmjena Srbije i Rusije lane je iznosila 2,7 milijardi dolara, što je bilo za oko 16 odsto više nego godinu ranije, ali je i dalje karakterisao veliki trgovinski deficit na srpskoj strani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana