Obilježeno 29 godina od osnivanja jedinice "Bilećki dobrovoljci"

Srna
Obilježeno 29 godina od osnivanja jedinice "Bilećki dobrovoljci"

BILEĆA - U Bileći je danas obilježeno 29 godina od osnivanja specijalne jedinice "Bilećki dobrovoljci" Vojske Republike Srpske, jedne od najslavnijih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Za poginule pripadnike ove jedinice služen je parastos u Sabornom hramu Svetog Save.

Nekadašnji pripadnik ove jedinice Dragoljub Novaković rekao je novinarima da je ratni put ove slavne jedinice bio trnovit, ali i častan.

"Bilo nam je teško, ali smo stvorili državu, stvorili smo republiku našim potomcima i ovom narodu, imaju slobodu", rekao je Novaković.

Njegov saborac Veselin Vujović istakao je da je ratna jedinica "Bilećki dobrovoljci" časno ratovala na svim ratištima, nigdje ne ukaljavši obraz.

"Što se tiče naše jedinice, nigdje nije bilo nikakvih zločina, premda su u posljednje vrijeme toliki napadi na sve borce Vojske Republike Srpske, tolike godine poslije rata pokušavaju da nađu neke nepostojeće dokaze. Mi smo časno ratovali za svoj narod i državu", istakao je Vujović i dodao da su sjećanja i nakon 29 godina veoma jaka.

"Bilećki dobrovoljci" su bili specijalna jedinica Vojske Republike Srpske, u sastavu Hercegovačkog korpusa i Nevesinjske brigade, a osnovao ju je 3. oktobra 1991. godine vojvoda Rade Radović.

U sastavu ove jedinice ratovalo je stotinjak boraca, a 24 pripadnika su poginula.

Za svoje zasluge u odbrani srpskog naroda i teritorije, jedinica "Bilećki dobrovoljci" odlikovana je više puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana