Obilježena prva slava novog hrama

Kristrina Ćirković
Obilježena prva slava novog hrama

SREBRENICA - U naselju Jezero u srebreničkoj mjesnoj zajednici Toplica juče je u crkvi Svete trojice prvi put obilježena krsna slava ovog novoizgrađenog pravoslavnog hrama. Obilježavanju slave, koja je završena narodnim veseljem, prisustvovalo je više od dvije hiljade ljudi. Većina njih došla je iz Srbije u kojoj su našli utočište nakon progona sa svojih vjekovnih ognjišta.

U izgradnju crkve koju su mještani uz blagoslov episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija započeli prije godinu dana do sada je uloženo oko 60.000 evra.

- Prvi put danas čuli smo zvona pravoslavnog hrama koji smo podigli u slavu svete životvorne i nerazdjeljive Trojice, koju preslavljaju svi mještani ovog sela. Prvi put danas zablistali su krstovi na svetinji, koja potvrđuje da je srpski narod vijekovima živio na ovim prostorima - rekao je mjesni paroh Dimitrije Krsmanović koji je čestitajući krsnu slavu mještanima zahvalio svim ljudima dobre volje koji su pomogli izgradnju ove crkve.

Čestitku je uputio i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić koji, zbog ranije preuzetih obaveza, nije mogao da prisustvuje svečanosti u Toplici.

- S ponosom i radošću doživljavamo izgradnju hrama Svete trojice u Toplici-Jezero, duboko svjesni simbola Srpske pravoslavne crkve u našem narodu i njegovoj tragičnoj prošlosti, natopljenoj mučeničkom krvlju na vjekovnim ognjištima, ali i spasa, nade, ljubavi i praštanja, koju kroz bremenitu prošlost uvijek nalazi u svojoj pravoslavnoj crkvi - napisao Radojičić u čestitki.

Mještanin Boriša Janković, koji je i član Građevinskog odbora, rekao je da se u mjesnu zajednicu Toplica do sada vratilo 45, od 150 prognanih srpskih porodica.

- Očekujemo da će povratak prognanih srpskih porodica biti intenzivniji, jer su se svi bivši mještani odazvali našem pozivu, da pomognu gradnju ovog hrama - rekao je Janković.

Kumovi

Nakon svete arhijerejske liturgije za kuma crkvenog zvona izabran je Joviša Petrović iz susjednog sela Krnjići, a mještanin Radivoje Lazić, koji je bio kum temelja ove crkve, izabran je i za kuma pet časnih krstova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana