Obezjeđen posao za 926 radnika

Marina Čigoja
Obezjeđen posao za 926 radnika

BANjALUKA - Podsticaje Vlade Republike Srpske za zapošljavanje u ukupnom iznosu od 2,3 miliona maraka dobilo je 25 preduzeća iz RS koji će u idućem periodu zaposliti 926 novih radnika.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević potpisao je juče u Banjaluci ugovore o korišćenju podsticajnih sredstava za zapošljavanje nezaposlenih lica sa preduzećima koja su ispunila uslove iz javnog poziva. Prema predviđenim kriterijumima, po svakom novozaposlenom radniku poslodavci će dobiti 2.500 KM podsticaja.

- To je značajan broj radnika koji će dobiti posao i doprinijeti razvoju ovih kompanija u idućem periodu - istakao je Kovačević.

Poslodavcima će se odmah isplatiti 50 odsto podsticaja, a poslije šest mjeseci i ostalih 50 odsto ako se budu pridržavali ugovora.

- Za podsticaj zapošljavanja u RS ukupno je planirano pet miliona maraka, tako da nam je ostalo još oko 2,6 miliona maraka. Vlada će u idućem periodu donijeti odluku da ponovo raspiše javni poziv za podsticaja zapošljavanja - istakao je Kovačević.

Direktor preduzeća "Nova Ivančica" iz Prijedora Nada Zver istakla je da je ovaj podsticaj veoma koristan za privrednike.

- Imamo 180 zaposlenih, ove godine smo već zaposlili oko 40, a prema ovom programu imamo obavezu zapošljavanja još 28 radnika i tu obavezu ćemo sigurno ispuniti - istakla je Zver.

Direktor Drvne industrije Šipovo Simo Zečević rekao je da je ova firma privatizovana 2003. godine, a da su u posljednje tri godine povećali kapacitete.

- Pored drvne industrije otvorili smo Fabriku stolica "Drvoendeks", a biće otvorena i fabrika za proizvodnju masivne ploče na bazi sirovine koju proizvodimo u drvnoj industriji i ona bi do kraja godine trebalo da zaposli novih 80 radnika. Danas smo potpisali ugovor za 20 radnika i dobili 50.000 maraka - naglasio je Zečević i dodao da 95 odsto proizvoda ove firme ide u izvoz.

Direktor preduzeća "Petroprojekt" iz Bratunca Janko Petrović kaže da trenutno zapošljava oko 250 radnika, a da će ih biti zaposleno još oko 20.

Kriterijumi

Minimum koji su morali da ispune poslodavci bilo je zapošljavanje najmanje deset, a najviše 50 radnika u idućem periodu. Podsticaj su dobili poslodavci koji nisu otpuštali radnike i koji ispunjavaju obaveze prema državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana