Obezbijediti stabilan otkup vlašićkog sira

Agencije
Obezbijediti stabilan otkup vlašićkog sira

Kotor Varoš – Proizvodnja vlašićkog sira na području kotorvaroške opštine opada i potrebno je iskoristiti sve raspoložive mehanizme na lokalnom i republičkom nivou kako bi taj trend bio zaustavljen, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Vlašićki izvori” Radenko Perišić.

On je naveo da je povećanje obima proizvodnje nemoguće očekivati bez izrade pravilnika o proizvodnji vlašićkog sira i bez definisanja područja na kom se može proizvoditi, te da se što prije mora obezbijediti stabilan otkup sira u kotorvaroškom kraju.

Perišić je podsjetio da su stočari u selima na sjevernim obroncima Vlašića godišnje prije rata proizvodili oko 230 tona vlašićkog sira, a prošle godine su proizveli manje od 30 tona.

“Mnogi stočari su zbog zabrane nomađenja, te problema sa otkupom i naplatom svojih proizvoda prekinuli porodičnu tradiciju i okrenuli se drugim poslovima, a dio njih napustio je Republiku Srpsku”, istakao je Perišić.

On je izrazio nadu da će izgradnja agroidustrijskog centra u Obodniku kod Kotor-Varoša uticati na unaprjeđenje stočarstva u dolini Vrbanje i u podvlašićkom kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana