Obavljen razgovor o obavezama za formiranje slobodne poslovne zone pored mosta „Bratoljub“ na Drini

Srna
Foto: Srna

BRATUNAC - Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević danas je u Bratuncu sa načelnikom ove opštine Srđanom Rankićem i predsjednikom Skupštine opštine Ljubovija u Srbiji Milanom Jovanovićem razgovarao o obavezama koje treba da se izvrše za stvaranje uslova za formiranje slobodne poslovne zone pored novog mosta i graničnog prelaza "Bratoljub" na Drini.

Petričević je rekao da će se resorno ministarstvo nakon sprovedene procedure aktivno uključiti u realizaciju projekata, analizu opravdanosti elaborata poslovne zone i taj prijedlog uputiti vladama Republike Srpske i Srbije, koje će zajednički učestvovati u izgradnji ove zone, za što je obezbijeđeno 10,5 miliona KM.

"Razgovarali smo i o učešću opštine Bratunac na manifestaciji `Dani Srpske u Srbiji` od 23. do 30 septembra. Tema će biti poslovne industrijske zone u Podrinju sa posebnim akcentom na poslovnu zonu u Bratuncu, a načelnik opštine će predstaviti uslove poslovanja u ovoj lokalnoj zajednici“, pojasnio je Petričević.

On je istakao da će tu svoje ideje predstaviti i privrednici zainteresovani da ulažu u industrijsku zonu i pokretanje privrednih aktivnosti u slobodnoj poslovnoj zoni kod novog graničnog prelaza između Bratunca i Ljubovije, odnosno Republike Srpske i Srbije.

Petričević je izrazio očekivanje da će u prvoj polovini septembra biti otvoren novi granični prelaz i most "Bratoljub".

Rankić je rekao da je već izvjestan broj privrednih subjekata iz Republike Srpske, Srbije i zemalja Evropske unije iskazao interesovanje za otvaranje svojih privrednih kapaciteta u toj zoni.

"Opština Bratunac je završila svoje obaveze i očekujemo da će već na jednoj od narednih sjednica Vlade Republike Srpske biti na dnevnom redu donošenje odluke o proglašavanju prostora za slobodnu zonu od opšteg interesa, da bi se mogla izvršiti eksproprijacija tog zemljišta za što su obezbijeđena sredstva u budžetu opštine", objasnio je Rankić.

Rankić je naglasio da je ostvarena dobra saradnja sa opštinom Ljubovija i da zajednički rade na razvoju ovog područja s ciljem njegovog ekonomskog jačanja i stvaranja uslova za zadržavanje, rad i život mladih na ovom prostoru.

Predsjednik Skupštine opštine Ljubovija Milan Jovanović izrazio je zahvalnost za uključivanje ove opštine u aktivnosti oko formiranja slobodne poslovne zone, ističući da će njeno otvaranje doprinijeti razvoju i još većem povezivanju ovih opština koje su naslonjene jedna na drugu i decenijama sarađuju na raznim poljima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana