Obamin plan težak 300 milijardi dolara

Glas Srpske
Obamin plan težak 300 milijardi dolara

VAŠINGTON - Američki predsjednik Barak Obama predložiće danas plan za povećanje zaposlenosti koji će državnu kasu koštati oko 300 milijardi dolara, kroz manje prihode od poreza i veće vladine troškove.

Obama planira da na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa izloži prijedloge za smanjenje nezaposlenosti, prenose agencije.

Prema izvorima Obamine administracije, dva najvažnija dijela plana koji će predložiti jesu produženje za još jednu godinu važenja poreskih rasterećenja za radnike i produženje beneficija za nezaposlene, koje uskoro ističu.

Ta dva paketa zajedno su teški oko 170 milijardi dolara, navode izvori koji su insistirali da ostanu anonimni, jer plan nije još finalizovan, a neki prijedlozi mogu još da budu promijenjeni, prenose američki mediji.

Bijela kuća takođe razmatra poreske olakšice za firme koje zapošljavaju nezaposlene, što bi značilo da bi državna kasa bila uskraćena za još 30 milijardi dolara.

Pored toga, Obama se zalaže za projekte javnih radova, poput izgradnje škola, za šta se traži još 50 milijardi, iako se očekuje da će predložena sredstva biti manja.

Očekuje se, takođe, da se za još jednu godinu nastavi važenje otpisa poreza na vrijednost nove opreme koju kompanije nabave.

Iako je Obama ranije najavio da namjerava da predloži da njegovi planovi budu finansijski pokriveni mjerama smanjenja deficita u idućoj deceniji, portparol Bijele kuće Džej Karni je izjavio da predsjednik SAD neće izložiti ukupan plan za smanjenje deficita.

Otkazi

Dok Obama predlaže mjere za zapošljavanje, američke kompanije najavljuju otkaze.

Generalni direktor američke PTT kompanije Patrik Donahju izjavio je juče da će to preduzeće u iduće tri godine smanjiti radna mjesta za četvrtinu, odnosno ukinuti 138.000 mjesta.

- Naš cilj je da smanjimo godišnje troškove za 20 milijardi dolara u iduće tri godine i da nam troškovi budu ispod 60 milijardi dolara godišnje sa 425.000 zaposlenih - rekao je Donahju obraćajući se američkom Senatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana