O sukcesiji krajem aprila

Glas Srpske
O sukcesiji krajem aprila

SARAJEVO - Pomoćnik ministra finansija i trezora BiH Zenit Kelić izjavio je u petak da će Sarajevo, kao domaćin sastanka Komisije za sukcesiju bivše SFRJ, iduću sjednicu zakazati za drugu polovinu aprila.

- Pošto je do sada bilo nekih tehničkih problema sa Srbijom u vezi sa kratkim rokovima, kada smo zakazivali sastanke, sada smo odlučili da reagujemo ranije i zakažemo sastanak za drugu polovinu aprila - rekao je Kelić, javile su agencije.

Prema njegovim riječima, ostavljen je vremenski prostor da vlade zemalja nasljednica mogu da se konsultuju oko svojih stavova o pitanjima o kojima će se razgovarati.

Kelić je kazao da će se na sastanku u Sarajevu razgovarati o cjelokupnoj implementaciji Sporazuma o sukcesiji, a izdvojena tačka će biti pitanje mješovitih banaka.

Kelić je objasnio da je tadašnja Narodna banka Jugoslavije (NBJ), čiji je pravni nasljednik sadašnja Narodna banka Srbije, na svom računu devedesetih godina imala 645 miliona dolara. Međutim, 2001. godine na velikom sastanku sukcesora u Beču je zaključeno da je na računu ostalo svega oko 56,6 miliona dolara.

- Zbog toga moramo razgovarati o raspodjeli novca iz mješovitih banaka. Od 2001. godine je održano 15 sastanaka, a do danas nismo našli odgovor na pitanje gde i kako je taj novac potrošen - rekao je Kelić.

On je naglasio da se novom sastanku, koji se odlaže više od godinu, "nadaju i raduju skoro sve zemlje sukcesori".

Kelić je izrazio nadu da će približavanje zemalja bivše SFRJ Evropskoj uniji moći da bude "izlaz i nada da će se pitanje sukcesije imovine bivše zajedničke države nekada riješiti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana