O provođenju CEFTA sporazuma u prvih šest mjeseci

Agencije
O provođenju CEFTA sporazuma u prvih šest mjeseci

Sarajevo - U Sarajevu je danas, u okviru predsjedavanja BiH CEFTA-om, održan peti sastanak zamjenika resornih ministara na kojem se razgovaralo o provođenju Sporazuma u prvih šest mjeseci ove godine i planiranim aktivnostima za drugu polovinu godine.

Skupu su prisustvovali predstavnici svih strana CEFTA-e, a prethodio mu je sastanak na ekspertskom nivou, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na sastanku zamjenika resornih ministara razmatran je izvještaj BiH o predsjedavanju CEFTA sporazumom u prvoj polovini ove godine i Radnom grupom za liberalizaciju trgovine uslugama, izvještaj BiH o predsjedavanju Pododborom CEFTA-e za poljoprivredu i SPS mjere, izvještaj Makedonije o predsjedavanju Pododborom CEFTA-e za carine i pravila porijekla i Pododborom za tehničke barijere u trgovini /TBT/ i netarifne barijere /NTBs/.

BiH je, kao predsjedavajuća, izvjestila CEFTA strane o dosadašnjem provođenju prioriteta u okviru predsjedavanja koji se odnose na novog depozitara Sporazuma, provođenje ministarske odluke o notifikaciji o šemama državne pomoći, kao i pripremu CEFTA Konferencije o državnoj pomoći i transparentnosti trgovinske politike i mjera, koja bi trebalo da bude održana u septembru/oktobru.

Makedonija, kao predsjedavajuća CEFTA-om u 2014. godini, prezentovala je svoj nacrt prioriteta predsjedavanja.

Na sastanku je podržan konsolidovani nacrt dokumenta Integrisanog rasta u okviru jugoistočne Evrope /SEE 2020/, strategije koja će biti osnova za EU višekorisničke projekte za period 2014 – 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana