Nutela simbol globalizacije

Tanjug
Nutela simbol globalizacije

Čuveni kremni namaz "nutela", italijanskog proizvođača Ferero, proizvodi se na pet kontinenata od sastojaka koji potiču iz čitavog svijeta.

Zbog toga je nutela pravi simbol globalizacije, navodi se u nedavnoj studiji OECD koja se bavila industrijskim brendovima.

Često osporavana, a redovno imitirana, "nutela" je pravi predstavnik proizvoda koji su osvojili svijet, piše švajcarski list "24 sata".

U istraživanju se navodi da se godišnje oko 250.000 tona ovog krema proizvodi u devet fabrika širom sveta: pet u Evropi (Francuska, Njemačka, Poljska i dvije u Italiji), jedna u Rusiji, jedna u Kanadi, dvije u Južnoj Americi (Brazil i Argentina) i jedna u Australiji.

Svi ovi proizvodni centri koriste sirovine iz različitih dijelova svijeta: lješnik iz Turske, palmino ulje iz Malezije, kakao iz Nigerije, šećer iz Brazila i Francuske, vanilu iz Kine i Francuske, i još obrano mlijeko koje se prozvodi u zemlji u kojoj je smještena fabrika.

Distribucija se vrši putem 75 prodajnih objekata širom svijeta, a glavni centri distribucije su u Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi i Okeaniji.

U Aziji ne postoji nijedna fabrika "nutele", zato što ovaj slatki krem od lješnika nije popularan na ovom kontinentu, dodaje se u studiji. Umjesto njega, ovde je tražen drugi Fererov brend - "roše", koji se proizvodi u jednoj fabrici u Indiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana