NSRS usvojila izmjene Zakona o doprinosima i porezu na dohodak

Marina Čigoja
NSRS usvojila izmjene Zakona o doprinosima i porezu na dohodak

BANjALUKA - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima koji predviđa povećanje zbirne stope svih doprinosa u RS sa 30,6 na 33 odsto, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, kojim je predviđena jedinstvena stopa poreza na dohodak od deset odsto.

Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da će povećanje zbirne stope doprinosa obezbijediti pokriće deficita u vanbudžetskim fondovima.

- Zakon predviđa povećanje stopa doprinosa za penzijsko-invalidski sistem sa 17 na 18 odsto, za zdravstveno osiguranje sa 11,5 na 12,5 odsto, dječiju zaštitu sa 1,4 na 1,5 odsto, a za zapošljavanje sa 0,7 odsto na jedan odsto - objasnio je Džombić i dodao da će osnovca za obračun doprinosa kod radnika u oblasti proizvodnje tekstila, kože i obuće biti 25 odsto od prosječne mjesečne bruto plate u RS.

Poslanik PDP-a Slavko Vučurević smatra da će povećanje stopa doprinosa izazvati smanjenje broja uplatilaca doprinosa i zaposlenih u RS, dok je za poslanika SDS-a Zorana Latinovića ovo povećanje neprihvatljivo.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

- Naš prvobitan prijedlog je bio dvije stope poreza na dohodak i to deset odsto na ostvarivanje bruto prihoda do 20.000 maraka u toku godine, a preko tog iznosa stopu od 20 odsto. Međutim, u dodatnim konsultacijama sa poslodavcima i Privrednom komorom usaglasili smo da povećanje bude sa osam na deset i da ostanemo na jedinstvenoj stopi od deset odsto. Ukinut je neoporezivi dio dohotka - kazao je Džombić.

Poslanik SDS-a Nenad Stevandić zatražio je od Vlade RS uvođenje diferencirane stope doprinosa. 

NSRS u srijedu uveče po hitnom postupku usvojila je i budžet RS za 2011. godinu u ukupnom iznosu od 1,6 milijardi KM, što je na ovogodišnjem nivou.

- Bilo je dosta amandmana, ali najznačajniji se odnose na povratak izbjeglih i raseljenih lica, gdje smo dodali još 1,5 miliona i borački dodatak od 12 miliona maraka - rekao je Džombić.

Narodna skupština po hitnom postupku usvojila je i Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave RS, kojim se do kraja 2011. godine produžava primjena ranije umanjenih plata od deset do 25 odsto. Po hitnom postupku usvojen je Zakon o izvršenju budžeta RS za 2011. godinu.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u MUP-u RS, kazneno-popravnim ustanovama i sudskoj policiji.

Nastavak prve posebne sjednice NSRS zakazan je za 28. decembar.

BORS

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović rekao je juče poslije sjednice Boračke organizacije RS da je u budžetu predviđen borački dodatak za 2011. godinu.

- Borački dodatak sigurno će biti isplaćivan i u idućoj godini - istakao je Ristović. Predsjednik Predsjedništva BORS-a Dražan Perendija istakao je da je pohvalno to što su u budžetu iznađena sredstava za borce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana