Novoteks u stečaju

Marijana Miljić
Novoteks u stečaju

TREBINjE - Okružni privredni sud u Trebinju juče je donio odluku o pokretanju stečaja u tekstilnom preduzeću "Novoteks".

Stečajni upravnik u trebinjskoj firmi Lazar Đurđević rekao je "Glasu Srpske" da su stvoreni svi uslovi za pokretanje stečaja, kao i da je to bilo neizbježno.

- Preduzeće je već duži period nelikvidno, a nastavak proizvodnje nije moguć, jer su dugovanja tri puta veća od procijenjene vrijednosti "Novoteksa" - rekao je Đurđević.

Prema njegovim riječima, ukupna dugovanja preduzeća veća su od 29 miliona, dok je procijenjena vrijednost imovine firme devet miliona maraka.

- "Novoteks" u  posljednjih pet godina stvara gubitke i uvećava svoje dugove, umjesto da ih umanjuje - rekao je Đurđević i dodao da će u idućem periodu biti popisana sva imovina preduzeća, te pripremljen socijalni program, a biće završena i procjena cjelokupne imovine i potraživanja "Novoteksa".

Bivši direktor ovoga preduzeća Nikola Rakić rekao je da je odluka o pokretanju stečaja trebalo da bude donesena za nekoliko dana, ali da je cijeli postupak ubrzan, i stečaj u preduzeću je pokrenut juče.

- Stečaj u "Novoteksu" trebalo je pokrenuti još prije nekoliko godina, jer su se u od tada obaveze preduzeća dodatno nagomilale - rekao je Rakić i dodao da je do ovakvog stanja u firmi dovela slaba uposlenost kapaciteta.

Rakić je dodao da je od 2005. do 2010. godine preduzeće pozitivno poslovalo samo u 2009. godini.

Predsjednik Sindikalne organizacije "Novoteksa" Bosiljka Uljarević rekla je da je obnova proizvodnje u ovom tekstilnom preduzeću moguća uz neophodnu reorganizaciju firme.

- Dug "Novoteksa" prema državi trebalo bi da se pretvori u akcije, čime bi Vlada RS postala većinski vlasnik preduzeća - rekla je Uljarevićeva, javila je Srna.

Poreska uprava Republike Srpske krajem prošle godine preložila je Okružnom privrednom sudu u Trebinju pokretanje stečaja u devet preduzeća, među kojima i u "Novoteksu".

U ovom preduzeću zaposleno je oko 800 radnika.

Obaveze

Nikola Rakić kaže da su najveća dugovanja preduzeća prema Poreskoj upravi RS i Fondu PIO i to oko 20 miliona maraka.

- Nekoliko godina nisu uplaćivani ni nikakvi doprinosi za radnike - rekao je Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana