Novine u deviznom polsovanju u skladu sa obavezama SSP-a

Agencije
Novine u deviznom polsovanju u skladu sa obavezama SSP-a

Banjaluka - Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o deviznom poslovanju Republike Srpske kao novinu uvodi plaćanje, naplaćivanje i prenos po tekućim poslovima između rezidenta i nerezidenta prebijanjem dugovanja i potraživanja, ustupanjem potraživanja, preuzimanjem duga ili drugim oblicima plaćanja koji se mogu vršiti na osnovu zaključenog ugovora.

Ovaj način plaćanja nije dozvoljen u uslovima blokade računa rezidenta po osnovu naloga za prinudnu naplatu, navodi se u obrazloženju ovog akta.

Nacrt ovog zakona utvrdila je Vlada Srpske na sjednici od 26. septembra, a razlozi za njegovim donošenjem sadržani su u potrebi dalje liberalizacije tekućih i kapitalnih transakcija sa inostranstvom u skladu sa preuzetim obavezama utvrđenim Srorazumom o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/.

U cilju smanjenja administrativnih procedura propisano je da se uvoz i izvoz robe ili usluga koji nisu naplaćeni, odnosno plaćeni u roku dužem od godinu dana od dana uvoza ili izvoza, kao roba i usluga unaprijed naplaćena, a nije izvezena, smatraju se kreditnim poslovima sa inostranstvom.

Uređeni su plaćanje i prenos sredstava radi sticanja svojine nad nekretninama rezidenta u inostranstvu i nerezidenta u Srpskoj, tako da se plaćanje vrši slobodno ako je ugovor o sticanju svojine zaključen u skladu sa propisima kojima se uređuju svojinsko-pravni odnosi i ako je rezident podmirio poreske i druge obaveze.

Kao novina uvodi se i obaveza rezidenta da sredstva sa deviznog računa u inostranstvu unese u Srpsku u roku od 30 dana od dana prestanka odnova za koji je devizni račun otvoren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana