Novi udar na džep građana BiH

Marina Čigoja
Novi udar na džep građana BiH

BANjA LUKA - Povećanje akciza na gorivo predstavljaće novi udar na džep građana i biće povod mnogima da to iskoriste kao osnov za za nekontrolisano povećanje cijena, stav je ekonomista i građana BiH.


Prijedlogom zakona o akcizama u BiH, predviđa se povećavanje akciza na uvoz kafe za 50 feninga po kilogramu, kao i akciza na cigarete u iznosu od 15 feninga po kutiji. Ovim zakonskim prijedlogom uvodi se i posebna akciza od deset feninga po litru goriva za izgradnju autoputeva.

Budući da je važećim Zakonom o akcizama putarina utvrđena u iznosu od 15 feniga po litru goriva, ukupno opterećenje po osnovu putarina iznosilo bi 25 feninga po litru goriva.
U Savjetu ministara ističu da je visina ovog opterećenja u poređenju sa zemljama u okruženju, u BiH i dalje niža.  
Prema riječima ekonomista, uvozne dažbine u BiH prije ovog povećanja bile su niže za oko 15 odsto u odnosu na okruženje, ali i prosječna plata u BiH znatno je manja nego u susjednim zemljama. Prosječna plata u Srpskoj u februaru ove godine iznosila je 813 konvertibilnih maraka, dok je prosječna neto plata u FBiH u februaru bila 785 maraka. S druge strane, prosječna neto zarada u Srbiji u februaru iznosila je 328 evra, dok je prosječna neto zarada u februaru u Hrvatskoj iznosila 693 evra. U Sloveniji su plate veće čak tri puta nego u BiH.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista SNjOT Saša Grabovac, smatra da će ovaj zakon u svakom slučaju predstavljati udar na džep građana, posebno dio koji se odnosi na gorivo.

Sekretar Pokreta potrošača Dragovan Petrović rekao je da se poslije usvajanja zakona o akcizama sigurno očekuju nova poskupljenja.

- U budžetima, pogotovo FBiH, nedostaju određena sredstva ali svakako da je ovo još jedan namet na džepove građana - istakao je Petrović.

Predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi Vojin Mitrović rekao je da će gorivo poslije stupanja na snagu ovog zakona poskupjeti za 11,7 feninga.

- Tih deset feninga biće uvećano za iznos PDV-a jer se on uračunava i na akcizu - rekao je Mitrović.

Povećanje prihoda

Prema orijentacionim procjenama očekuje se godišnje povećanje prihoda od akciza za oko 170 miliona maraka  i povećanje od oko 120 miliona maraka od dodatnih prihoda po osnovu putarina. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je prošle sedmice zahtjev Savjeta ministara da se Prijedlog zakona o akcizama u BiH razmatra po skraćenom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana