Novi talas štrajkova zahvatio Grčku

Agencije
Novi talas štrajkova zahvatio Grčku

Atina - Grčku je zahvatio novi talas štrajkova, u vrijeme kada vladajuća koalicija pokušava da dovrši rad na dodatnom paketu mjera štednje za sljedeće dvije godine, bez kojih će zemlja ostati bez ključnih stranih zajmova.

Ljekari državnih bolnica, nastavnici i zaposleni u lokalnim administracijama obustavili su rad u znak protesta zbog planiranog smanjenja plata i ostalih buyetskih rezova u vrijednosti od 11,5 milijardi evra.

Nekoliko stotina radnika lokalnih administracija udaralo je u bubnjeve i nosilo transparente sa porukom “Ne finansijskom kolapsu lokalnih uprava” i “Nećemo da plaćamo za krizu, mi je nismo stvorili” ispred zgrade Ministarstva finansija u centru Atine, prenijele su agencije.

Među njima je bilo nekoliko gradonačelnika, uključujući prvog čovjeka Atine Jorgosa Kaminisa.

Prezadužena Grčka zavisi od maja 2010. godine od kredita koji je dobila od Evropske centralne banke, EU i Međunarodnog monetarnog fonda, ali zauzvrat mora da sprovede oštre mjere štednje.

Pored svih dosadašnjih “rezova”, vlada u Atini mora da osmisli kako da uštedi dodatnih 11,5 milijardi evra, što zahtijevaju strani kreditori.

Konzervativni premijer Antonis Samaras vodi bitku na dva fronta, pošto mora da dobije podršku za mjere štednje od svojih koalicionih partnera, ali i “zeleno svjetlo” od međunarodnih kreditora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana