Novi rok za devizne štediše

Marina Čigoja
Novi rok za devizne štediše

BANjA LUKA - Novi rok za verifikaciju stare devizne štednje biće otvoren od prvog aprila do kraja godine, rekla je juče u Banjoj Luci na konferenciji za novinare pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Dragana Aleksić.

Na taj način štediše koje do sada nisu ostvarile pravo na izmirenje duga po osnovu stare devizne štednje ovo pravo moći će da ostvare.

- Vlada RS će na narednoj sjednici usvojiti Uredbu o dopuni Uredbe o postupku verifikacije potraživanja i gotovinskih isplata po osnovu računa od stare devizne štednje u RS, kojom će se otvoriti novi rok za verifikaciju štednih uloga. Za tu verifikaciju važiće isti principi kao i za prethodnu, a to znači da će 2.000 maraka štedišama biti isplaćeno u gotovini, dok će razlika biti emitovana u obveznicama - istakla je Aleksićeva. Ona je rekla da će svi verifikovani u ovom roku imati iste uslove kao i štediše koje su se verifikovale u prvom roku i već primaju uplate.

Aleksićeva je napomenula da je juče počela druga od deset polugodišnjih isplata po osnovu obaveza od stare devizne štednje u iznosu od 23,3 miliona maraka.

- Od toga se 21 milion maraka odnosi na glavnicu, a razlika na kamatu po obveznicama. Isplata je upućena na 30 banaka na teritoriji BiH, za 15.029 štediša. Od tog broja 25 osoba nema otvorene tekuće račune i njima sticajem okolnosti možda neće biti danas uplaćen novac, ali pozivamo ih da se obrate Centralnom registru hartija od vrijednosti, da bi se taj problem blagovremeno riješio - rekla je Aleksićeva.

Ona je dodala da je, uključujući iznos koji je isplaćen 28. avgusta prošle godine na ovaj način starim deviznim štedišama isplaćeno 20 odsto ukupnog iznosa njihove štednje i pripadajući dio kamate od 2,5 odsto.

Naredna isplata po ovom osnovu biće 28. avgusta ove godine.

S obzirom na to da je Ustavni sud RS donio odluku o neustavnosti Zakona o izmirenju unutrašnjeg duga, Aleksićeva je rekla da će Ministarstvo finansija, kao predlagač zakona, ispoštovati odluku Ustavnog suda.

- To će značiti izmjene i dopune ovog zakona i taj zakon u martu ili aprilu treba da bude usvojen. Naravno, vodićemo računa o tome da svi oni koji su prethodno izmireni kroz obveznice ne budu oštećeni - rekla je Aleksićeva.

Tužba

Komentarišući tužbu koju je 10.300 starih deviznih štediša podnijelo sudu u Strazburu protiv BiH, Aleksićeva je rekla da očekuje pozitivan ishod.

- Smatram da su svi argumenti na našoj strani i da u tom smislu možemo očekivati pozitivan ishod, ali svakako ostaje da sud kaže konačnu riječ. Ta presuda bi značila da treba poštovati zakon BiH o izmirenju obaveza po osnovu stare devizne štednje, a to znači koncept verifikacije - naglasila je Aleksićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana