Novi potresi na svjetskom finansijskom tržištu

Glas
Novi potresi na svjetskom finansijskom tržištu

HONGKONG - Akcije na azijskim berzama pale su juče za preko sedam procenata, pošto novi dokazi o usporavanju američke ekonomije navode ulagače da okrenu leđa berzama i da se pripreme za potencijalno duboku i dugu svjetsku recesiju, javila je Beta.

Vodeća evropska tržišta akcija juče su bila u prosjeku u minusu od četiri odsto, prateći oštar pad u Aziji i SAD.

Pošto su se nekoliko dana poigravali sa kupovanjem jeftinih akcija u očekivanju zarade kada se berze oporave, ulagači su poklekli pred strahom od dugoročnih posljedica naglog kočenja privreda u razvijenim zemljama koje ne prestaje.

Oduševljenje zbog promjene na političkom kormilu SAD poslije izbora Baraka Obame zagušeno je vijestima o pogoršanju tržišnih i ekonomskih uslova.

Analitičari kažu da su se po okončanju američkih izbora pogledi ulagača usmjerili na ekonomiju uz osjećaj da ništa brzo ne može da se uradi u zaustavljanju ekonomskog obrušavanja.

Indeks MSCI azijskopacifičkih akcija, sem Japana, pao je juče za 7,2 odsto, pošto je u  srijedu dosegao najveću vrijednost u protekle tri sedmice. Indeks je izgubio 53,7 procenta ove godine i prevazišao je pad od 40,8 odsto indeksa prosječne vrijednosti svih svjetskih akcija.

Više od pet odsto potonuli su u srijedu vodeći indeksi na Volstritu jer je novi talas loših privrednih podataka podsjetio ulagače koliki problemi stoje pred budućom američkom vladom Obame. Donj Jones indeks potonuo je 5,05 odsto, dok je S&P indeks izgubio 5,27 odsto.

Nakon rekordnog skoka na sam dan izbora od tri odsto, cijene dionica potonule su više od pet odsto, što je njihov najveći pad ikada zabilježen dan nakon predsjedničkih izbora.

Posljednje loše vijesti govore o velikom pogoršanju na tržištu rada u privatnom sektoru SAD i smanjenju obima poslovanja uslužnih djelatnosti.

Nafta

Cijena nafte nastavila je pad. Juče je nafta bila jeftinija za jedan procenat nego u utorak, sa cijenom od 64,53 dolara za
barel.

Cijene nafte pale su za sedam odsto poslije izvještaja vlade SAD da rastu zalihe benzina, što ukazuje na to da se potražnja u zemlji koja je najveći potrošač na svijetu dodatno smanjila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana