Novi modeli Krajslera za spas kompanije

Glas Srpske
Novi modeli Krajslera za spas kompanije

DETROIT - Novoosnovana američka grupacija "Krajsler", kojom upravlja italijanski "Fijat", posljednje sedmice septembra okupiće u sjedištu kompanije u Oburn Hilsu, u Mičigenu, direktore svih fabrika da bi im predstavila planove izrade novih modela automobila, javila je agencija Blumberg, prenosi Tanjug.

Serđo Markijone, izvrši direktor "Krajslera" i "Fijata", tada bi trebalo da predstavi šemu budućih "Krajslerovih" robnih marki. Markijone će istovremeno predstaviti i plan integracije ove dvije autokompanije.

"Krajslerov" opstanak zavisi prije svega od toga da li će Markijone uspjeti da privuče kupce za nova vozila i tako spasi kompaniju koja je u aprilu ove godine zatražila sudsku zaštitu od bankrota.

Prvo vozilo italijanske kompanije koji će se prodavati u SAD, mali "fijat 500", biće najvjerovatnije izrađivan u "Krajslerovoj" fabrici Toluka u Meksiku, zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini te zemlje sa državama Južne Amerike. Markijone je ranije najavio da će se "fijat 500" naći u prodaji na tržištu SAD iduće godine i da će imati četiri verzije. On je takođe obećao da će prezadužena firma ponovo početi da posluje sa profitom.   

Najavio je i da planira da uvede u proizvodnju kompaktne  modele srednje veličine "sedan" automobila, koji bi se razvijali u SAD i prodavali u cijelom svijetu. Ta vozila bi popunila manjak u "Fijatovoj" liniji proizvodnje.

Prodaja starih "Krajslerovih" modela do jula ove godine smanjena je za 42 odsto u SAD, dok je pad prodaje čitave industrije u svijetu iznosio 32 procenta.

Analitičari ocjenjuju da ova američka grupacija mora da se oslanja na izradu manjih vozila, te da je upravo to od odlučujuće važnosti za "Krajsler".

Bankrot

"Krajsler" je iz sudske zaštite od bankrota izašao 10. juna, zahvaljujući kreditu američke i kanadske vlade od 6,6 milijardi dolara. "Fijat" je stekao 20 odsto udjela u "Krajsleru" u zamjenu za obezbjeđivanje dizajna i tehnologije manjih vozila, motora i mjenjača. Posljednji put "Krajsler" je poslovao sa profitom u 2005. godini, kada je bio udružen sa njemačkim "Dajmlerom", da bi u 2008. godini nagomilao gubitak od 16 milijardi dolara.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana