Novi modeli fijata tržišno iznenađenje

Glas Srpske
Novi modeli fijata tržišno iznenađenje

KRAGUJEVAC - Dva potpuno nova modela automobila koje će "Fijat" proizvoditi u pogonima kragujevačke "Zastave", predstavljaju "tržišno iznenađenje", od kojeg zavisi uspjeh proizvodnje kragujevačke "Zastave".

Rekao je ovo juče poslije obilaska modernizovanih pogona "Zastave" predsjednik Srbije Boris Tadić, prenijele su agencije. On je kazao da je u Torinu vidio dva potpuno nova modela automobila koje će "Fijat" proizvoditi u pogonima kragujevačke "Zastave", a koji će biti "tržišno iznenađenje".

Tadić nije želio da otkriva o kakvim je modelima riječ, jer se, kaže, tako dogovorio sa predsjednikom Grupe "Fijat" Serđom Markioneom.

On je kazao da ulaganje "Fijata" u srpsku automobilsku industriju, od 200 miliona evra, koje će omogućiti otvaranje desetine hiljada novih radnih mjesta u Srbiji, trebalo bi da bude okosnica srpske industrije ne samo u Kragujevcu već i širom Srbije.

- Imajući u vidu nove modele koji su predviđeni i koje sam vidio u "Fijatu" mislim da će to biti jedan izuzetan tehnološki iskorak veoma važan za ukupnu ekonomiju i industriju naše zemlje - rekao je Tadić.

Potpredsjednik Vlade Srbije ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je potvrdio juče u Kragujevcu da će sutra u Beogradu biti potpisan aneks ugovora sa "Fijatom", te da će proizvodnja jednog od novih modela "Fijata" u Kragujevcu započeti na jesen 2011. godine.

- Plan nam je da se u "Zastavi"dostigne puni kapacitet od 200.000 automobila godišnje, što znači i vrijednost izvoza od dve milijarde evra godišnje - rekao je Dinkić.

On je podsjetio da je aneksom ugovora predviđeno da italijanski proizvođač automobila do kraja godine preuzme kragujevačku "Zastavu". To praktično znači da će do kraja godine "Fijat" državi Srbiji uplatiti 100 od 200 miliona evra osnivačkog kapitala, koji je predviđen strateškim sporazumom potpisanim oktobra prošle godine - rekao je Dinkić.

Partneri

Mlađan Dinkić je poručio da su kragujevačka "Zastava" i zemunski "Ikarbus" primjeri da su u automobilskoj industriji preokreti mogući.

- Rezultat svih naših napora su to da u dva do tri dana potpisujemo dva važna ugovora sa italijanskim fabrikama "Fijat" i "Breda" - rekao je Dinkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana