Novi krah na svjetskim berzama

Glas Srpske
Novi krah na svjetskim berzama

LONDON - Akcije su na svjetskim berzama u petak nastavile da padaju, podstaknute sve većom zabrinutošću da je američka privreda na putu da ponovo zapadne u recesiju, dok nekim evropskim bankama prijete problemi sa finansiranjem, što ukazuje na opasnost od nove bankarske krize.

Evropski berzanski indeksi nastavili su pad, koji je u četvrtak bio najveći u posljednje dvije i po godine, pri čemu su oslabili ključni indeksi u Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, prenijele su agencije.

Svjetski indeks MSCI je oslabio za 1,25 odsto. I akcije na Vol stritu zabilježile su novi oštar pad, a indeks Dau Džons industrijal evridž pao je za 419,17 bodova ili 3,7 odsto.

Cijene akcija na azijskim berzama takođe su naglo pale.

Glavni ekonomista Evropske centralne banke Jirgen Štark rekao je da ECB ozbiljno shvata pokazatelje tenzije na međubankarskom kreditnom tržištu, ali osjeća da situacija nije toliko dramatična kao 2008. godine.

- Banke iz nekih zemalja evrozone daju prednost polaganju viška gotovine kod ECB u odnosu na pozajmljivanje novca drugim bankama. Mi ove signale shvatamo ozbiljno - rekao je Štark, koji je kritikovao ideju emisije takozvanih evroobveznica, za koje kaže da bi smanjile podsticaj za prezadužene zemlje da se bore sa svojim budžetskim problemima.

Kina vjeruje u SAD

Kineski potpredsjednik Si Đinping izrazio je povjerenje u snagu američke privrede tokom susreta s potpredsjednikom SAD Džoom Bajdenom, koji je u posjeti Kini.

- Privreda SAD je veoma otporna i ima snažnu moć da sebe popravi. Verujemo da će američka ekonomija postići čak bolji razvoj prkoseći izazovima - rekao je Si na okruglom stolu s poslovnim ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana