Novi ekonomski plan za novu deceniju

Glas Srpske
Novi ekonomski plan za novu deceniju

BRISEL - Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo predstavio je juče u Briselu desetogodišnji ekonomski program "Evropa 2020" koji bi trebalo da podstakne razvoj i zapošljavanje, uz primjenu mjera protiv klimatskih promjena u Evropskoj uniji.

Barozo je rekao da 27 članica Unije treba da ostvare mnogo bolju koordinaciju politike ako žele da izbjegnu nove krize i spriječe izolaciju svojih privreda.

Novi program naslijediće "Lisabonsku agendu", desetogodišnji plan čije je sprovođenje, poslije predstavljanja 2000. godine, ocijenjeno kao neuspješno.

Kritičari kažu da su i ideje sadržane u "Evropi 2020" nerealne i strahuju da je i ovaj plan, kao i prethodni, osuđen na neuspjeh.

"Evropa 2020" fokusira se na inovacije, istraživanje i razvoj, obrazovanje, čistu energiju i fleksibilnije tržište rada.

Dokumentom su predviđeni i pregovori o raspodjeli nekoliko stotina milijardi evra u sljedećem dugoročnom budžetu EU za period od 2014. do 2021. godine.

U prijedlogu strategije predviđa se i povećanje stope zaposlenosti sa 69 na 75 odsto i povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj sa sadašnjih 1,9 na tri odsto bruto društvenog proizvoda Evropske unije.

- Da bismo postigli rezultate za deset godina, potrebno je da preduzmemo akciju sada, jer postoji potreba za urgentnošću - rekao je Barozo i dodao da je važno da se pažnja usmjeri na jedinstvenost tržišta u više oblasti i stvore bolji uslovi za trgovinu, jer, kako je naglasio, problemi neće nestati, ako se pred njima zatvaraju oči.

Broj ljudi kojima prijeti siromaštvo, stoji u planu, trebao bi biti smanjen za 20 sa sadašnjih 80 miliona.

Program će biti tema razgovora lidera EU na samitu 25. i 26. marta, a njegovo usvajanje očekuje se u junu.

Evrozona

Evropska komisija je nagovijestila da će u budućnosti imati spremne konkretne mjere za očuvanje stabilnosti 16 zemalja koje kao zajedničku valutu koriste evro i za sprečavanje problema poput sadašnje dužničke krize Grčke, koja predstavlja prijetnju za čitavu evrozonu.

Žoze Manuel Barozo je rekao da bi EU trebalo da prati ekonomske pokazatelje svake države članice i da izda upozorenje ako neka zemlja "skrene s puta".       

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana