Novi džin parira SAD, EU i Kini

Tanjug
Novi džin parira SAD, EU i Kini

ASTANA - Predsjednici Rusije, Kazahstana i Bjelorusije potpisali su juče sporazum o osnivanju Evroazijske ekonomske unije, koja će parirati ekonomskoj moći SAD, Evropske unije i Kine.

Potpisani sporazum stupiće na snagu 1. juna, nakon što bude odobren u parlamentima tri bivše sovjetske republike. Sporazum garantuje slobodan tranzit robe, usluga, kapitala i radne snage i koordinisane mjere u velikim ekonomskim sektorima.

- Ovaj naš sastanak ima poseban, bez pretjerivanja, istorijski značaj - izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u kazahstanskoj prestonici Astani i istovremeno negirao da novoformirana unija ima za cilj ponovno stvaranje Sovjetskog Saveza, koji se raspao 1991. godine.

Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev izjavio je da novu uniju doživljava kao most između Istoka i Zapada.

Nova unija obuhvata teritoriju sa populacijom većom od 170 miliona ljudi i bruto domaćim proizvodom od oko 2,7 biliona dolara. I Kazahstan i Rusija su proizvođači nafte, a ovaj sporazum će samo dodatno produbiti ranije uspostavljene veze tih zemalja. Tri zemlje koje čine novi blok započele su blisku saradnju 2010. godine stvaranjem carinske unije.

Ukrajina je odlučila da se ne priključi toj uniji nakon svrgavanja njenog proruski orijentisanog predsjednika Viktora Janukoviča u februaru i zbog pogoršanja odnosa sa Moskvom usljed pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim Rusiji.

Jermenija

Jermenski predsjednik Serž Sarkisjan zatražio je da njegova zemlja bude primljena u novu Evroazijsku ekonomsku uniju do 15. juna ove godine.

- Tražim od vas da odredite rok za prijem Jermenije u Evroazijsku ekonomsku uniju - rekao je Sarkisjan na sjednici Evroazijskog ekonomskog savjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana