Novi dispečerski centar Elektrokrajine u oktobru

Dragana Keleč
Novi dispečerski centar Elektrokrajine u oktobru

"Elektrokrajina" nastavlja sa realizacijom investicione politike koja je fokusirana na kompletnu sanaciju, izgradnju niskonaponske, srednjonaponske mreže i elektroenergetskih objekata na cjelokupnom području koje pokriva.

Ovo je za "Glas Srpske" rekao direktor "Elektrokrajine" dr Željko Kovačević.

- Investicije u svrhu sanacije elektroenergetskih objekata u prvoj polovini ove godine veće su do osam miliona maraka, a za 2009. ukupno je planirano 17,5 miliona maraka. Od tog iznosa 13,5 miliona maraka su vlastita sredstva, dok ostatak čine sredstva po osnovu kredita i donacija - rekao je Kovačević.

Kovačević posebno ističe da su u 2008. investirana oko 22 miliona maraka, što je najveći iznos investiranih sredstava u posljednjih nekoliko godina.

Prema riječima Kovačevića, jedna od najvažnijih investicija "Elektrokrajine" je formiranje savremenog dispečerskog centra za upravljanje kompletnom distributivnom mrežom.

- Dispečerski centar će primjenjivati najsavremeniji DMS/SCADA softverski sistem, sa kojim ćemo biti jedino preduzeće koje je modernizovalo upravljanje distributivnim sistemom, čiji je cilj kvalitetno i stabilno snabdijevanje potrošača električnom energijom - istakao je Kovačević.

On je napomenuo da se puštanje u funkciju dispečerskog centra može očekivati u prvoj polovini oktobra, a vrijednost investicije je oko 2,5 miliona maraka.

- Početkom oktobra počećemo sa već dugo najavljivanim uvođenjem daljinskog očitavanja i upravljanja brojilima, čija je ukupna vrijednost na nivou kompletne "Elektrokrajine" oko osam miliona evra - rekao je Kovačević.

Kovačević je napomenuo da će u početnoj fazi biti obuhvaćeno oko 8.000 kupaca sa područja grada Banje Luke, odnosno naselje Lauš, zatim dio stambenih zgrada, a kasnije i svi potrošači sa područja koje opslužuje "Elektrokrajina".

- U prvoj polovini ove godine realizovano je niz investicija, a izmeću ostalih izdvajamo izgradnju rasklopne trafo-stanice Kozarac, Gornji Ribnik, Oštra Luka, kao i trafo-stanica Tukovi, zatim izgradnju kablovske kanalizacije na relaciji ulice Ilije Garašanina - zapadni tranzit, komunikaciono povezivanje CH mreže u svrhu uvođenja daljinskog očitavanja brojila, komunikaciono povezivanje poslovnih jedinica sa direkcijom preduzeća i elektrifikaciju povratničkih naselja u opštinama koje pokrivamo - dodao je Kovačević.

Reprogram duga

U "Elektrokrajini" ističu da svi oni koji nisu u mogućnosti da plate dug za utrošenu električnu energiju imaju mogućnost da potpišu Ugovor o reprogramu duga, da bi izbjegli isključenje struje ili troškove ponovnog priključenja. Prema ovom ugovoru, troškovi za utrošenu električnu energiju se plaćaju u ratama, a rok za zaključivanje Ugovora o reprogramu je 1. oktobar 2009. godine.

Upozorenje

Iz "Elektrokrajine" upozoravaju stanovništvo i preduzeća da postoje novčane i zatvorske kazne za krađu električne energije, odnosno za one koji se priključe na elektromrežu protivpravno. Za fizička lica kazne su u iznosu od 1.000 maraka ili godinu zatvora, za pravna lica 10.000 maraka, dok su za odgovorna lica u preduzeću kazne 2.000 maraka ili godinu zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana