Nove tehnologije jačaju poziciju na inotržištu

Milijana Latinović
Nove tehnologije jačaju poziciju na inotržištu

BANjALUKA – Povećanje proizvodnje više faze prerade, smanjenje spoljno-trgovinskog deficita u industriji, te rast zaposlenosti i investicija ključni su ciljevi koji će dovesti do podizanja konkurentnosti domaće industrije, a time i do boljeg pozicioniranja domaćih preduzeća na inostranim tržištima.

Predviđeno je to Strategijom razvoja industrije Republike Srpske za period 2021-2027. godine za koju je Vlada Srpske u petak dala zeleno svjetlo. Iz Biroa Vlade za odnose s javnošću saopšteno je da je taj dokument, koji je izradilo Ministarstvo privrede i preduzetništva u saradnji sa ostalim nadležnim institucijama RS i u konsultacijama sa relevantnim zainteresovanim stranama, usaglašen sa ekonomskim i strateško-planskim dokumentima Srpske i industrijskim politikama EU.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je za “Glas Srpske” da su strateški pravci razvoja industrije u Srpskoj dobro definisani te da je to imperativ, ako hoćemo da naša prerađivačka industrija krene uzlaznom putanjom i da se može kvalitetno pozicionirati na inotržištu.

- Povećanje konkurentnosti će biti postignuto uvođenjem novih tehnologija i digitalizacijom industrije, te obezbjeđenjem kvalitetne radne snage. Potrebno je da se naša privredna društva sve više okreću vlastitim proizvodima koji će imati veću vrijednost, jer se u njih, osim manuelnog, ugrađuje i intelektualni rad koji je znatno skuplji - rekao je Ćorić.

Primjera radi, većina preduzeća u Srpskoj iz obućarskog sektora rade lon poslove, ali se u posljednje vrijeme sve više okreću razvoju vlastitih brendova i proizvodnji gotovog proizvoda.

- Oni koji imaju vlastiti proizvod imaju veći asortiman, fleksibilniji su i stabilnije posluju, jer ne zavise od partnera koji sutra lon posao može da prebaci u neko drugo preduzeće - pojasnio je Ćorić.

Suština svega je, dodao je Ćorić, da se iz ovih dobro određenih strateških ciljeva mora skrojiti kvalitetan Akcioni plan sa tačno definisanim aktivnostima, rokovima i nosiocima aktivnosti i neophodnim sredstvima za realizaciju.

- Mora se precizno definisati, da to bude operativno, da se zna ko šta radi i koji je rok. Treba imati na umu šta se svim tim aktivnostima želi postići. Ukoliko želimo konkurentnu industriju, ulaganje u tehnologiju i digitalizacija su neminovni - podvukao je Ćorić, naglasivši da će se sva ta ulaganja vratiti kroz povećanje plata i veću uplatu poreza.

Rast

Ukupna industrijska proizvodnja u Srpskoj u prvih pola godine bilježi rast od 17 odsto u odnosu na isti period lani, navedeno je u informaciji o statističkim pokazateljima stanja u oblasti prerađivačke industrije i njihovom kretanju koju je u petak prihvatila Vlada. U području prerađivačke industrije ostvaren je rast od 15,9 odsto, dok u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, rast iznosi 25,1 odsto. Prerađivačka industrija je u prvoj polovini ove godine ostvarila izvoz veći za 28,69 odsto u odnosu na isti period lani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana