Nove mjere kontrole bankarskog sektora

Glas Srpske
Nove mjere kontrole bankarskog sektora

BAZEL - Guverneri velikih centralnih banaka postigli su u Bazelu dogovor o paketu mjera kojim se jača regulativa i kontrola bankarskog sektora, koji je teško pogođen svjetskom finansijskom krizom, javile su agencije.

Sporazum je postignut u nedjelju uveče između 27 velikih zemalja, a dogovorene mjere treba znatno da umanje mogućnost i razmjeru ekonomskih i finansijskih tenzija, saopšteno je iz međunarodne Banke za međunarodna poravnanja (BIS) sa sjedištem u Bazelu.

Tim sporazumom aktiviraju se mjere "Bazel 2" koje su revidirane u julu, a kojima se nalaže bankama da povećaju kapital i kojim se ispravljaju nedostaci koji su se pokazali kao ključni prilikom prošlogodišnjeg kolapsa kreditnog i finansijskog tržišta.

- Postignuti sporazum je od izuzetne važnosti, jer se na svjetskom nivou uspostavljaju nova pravila bankarske regulative i kontrole - rekao je predsjednik Evropske centralne banke Žan Klod Triše koji je predsjedavao sastanku u Bazelu.

Guverneri centralnih banaka i predstavnici kontrolnih tijela koji su se sastali u Bazelu, čine tijelo Bazelskog komiteta za bankarsku kontrolu.

Na sastanku nije dogovoren tačan datumu početka primjene paketa mjera koje će biti dopunjene narednih mjeseci, a nacrt mjera prvi put objavljen je u januaru ove godine.

Na sastanku je naglašeno da će pomenute mjere biti primijenjene na takav način da će se voditi računa da se ne zakoči oporavak privrede.

Mjere

Mjere koje uključuju obavezivanje banaka da poštuju globalni standard za finansiranje likvidnosti, i da izdvoje kapital za krizne situacije, detaljno će biti dovršene do kraja godine, a testirane i dotjerivane do kraja 2010. godine. Dogovoreni principi uključuju jačanje standarda za obavezni kapital komercijalnih banaka radi poboljšanja njihovog kvaliteta, stalnosti i transparentnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana