Nova Topola: Počinje otkup voća i povrća

Milan Vujić
Nova Topola: Počinje otkup voća i povrća

Gradiška - U Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli otvoren je zadružni pogon za sortiranje i pakovanje voća i povrća.

U pogon je uloženo 1,5 miliona KM obezbijeđenih putem kredita i od podsticaja. Objekat je površine 1.200 kvadratnih metara, a kapacitet rashladnih uređaja je 400 tona.

Direktor Zemljoradničke zadruge "VIP Krajina" Goran Matijević rekao je da je nabavljena i savremena oprema za sortiranje i pakovanje voća i povrća. On je naglasio da će biti zaposleno pet radnika, a da će posao dobiti i desetine kooperanata.

- Planiramo da otkupimo oko 2.000 tona krompira, više od 1.000 tona jabuke i znatne količine drugog voća i povrća. Ulaskom Hrvatske u EU smanjen je otkup voća i povrća, ali nadamo se da ćemo realizacijom ugovora sa ruskim kupcima uspjeti da povećamo otkup i plasman. Proizvodi će biti plasirani i u zemlje regiona i u EU - istakao je Matijević.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Zoran Kovačević istakao je da je usvajanjem programa podrške zadružnom sektoru i podsticajima za otvaranje pogona Vlada RS uredila oblast zadrugarstva.

- Cilj je stvoriti preduslove za proširenje postojećih i otvaranje novih zadruga, koje treba da obezbijede siguran otkup poljoprivrednih proizvoda i njihov plasman. Ovo je početak rehabilitacije zadružnog sektora i Vlada RS nastoji uz maksimalnu podršku da vrati zadružni sektor na prijeratni nivo - istakao je Kovačević.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović ocijenio je da novi pogon Zemljoradničke zadruge "VIP Krajina" ima višestruki značaj za voćare i povrtlare u Lijevče polju i Potkozarju.

- Na području naše opštine, prošle godine uz povoljnije vremenske uslove, proizvedeno je po 50.000 tona voća i povrća, a obezbjeđenjem sigurnog otkupa proizvodnja bi se mogla i udvostručiti - rekao je Latinović.

Otvaranju pogona prisustvovali su i brojni kooperanti, predstavnici Zadružnog saveza, Privredne komore, Udruženja voćara i povrtlara te saradnici iz Slovenije i drugih zemalja.

Standardi

Goran Matijević je istakao da osim ispunjenih uslova za plasman u domaće tržne centre posjeduju i najnovije tehnologije potrebne za dostizanje standarda EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana