Nova stepenica za tržište kapitala

Daliborka Sekulić
Nova stepenica za tržište kapitala

BANjA LUKA - Pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić potvrdio je da će Skupština akcionara "Telekoma Srpske" 8. maja raspravljati o raspodjeli dobiti za prvi kvartal 2009. godine, što predstavlja novu stepenicu u razvoju tržišta kapitala RS.

- Biće to prvi put da jedno preduzeće kod nas isplaćuje dobit po osnovu rezultata za prva tri mjeseca. Kod nas je praksa da preduzeća dividendu isplaćuju jednom godišnje po osnovu rezultata koje je ostvarilo u prethodnoj godini, a ne kvartalnih rezultata, kako to sada radi "Telekom". U svakom slučaju, to predstavlja novu stepenicu u razvoju tržišta kapitala RS - kazao je Lakić.

Prijedlog Upravnog odbora Telekoma Srpske je da se akcionarima isplati dividenda u ukupnom iznosu od 18.884.769 maraka, odnosno 0,03843 marke po akciji. Kao datum presjeka predložen je datum donošenja odluke o isplati dividende, a kao početak isplate dividende predložen je 15. maj ove godine.

Investicioni savjetnik "Bobar brokera" iz Bijeljine Saša Stevanović smatra da je "Telekom Srpske" ovom odlukom dao pozitivan signal kako postojećim tako i budućim akcionarima.

- Koliko je bitna dividendna politika i redovna isplata dividende, pokazuje se na primjeru redovnog prometa Banjalučke berze u martu. Početkom marta objavljen je Prijedlog odluke o raspodjeli dobiti "Telekoma Srpske" za 2008. godinu, te je od četiri miliona maraka redovnog prometa berze, akcijama "Telekoma" istrgovano u vrijednosti 1,5 miliona maraka, odnosno oko 40 odsto redovnog prometa berze - kazao je Stevanović.

Da li će druga preduzeća slijediti ovaj pozitivan primjer, ističe Stevanović, zavisi prvenstveno od menadžmenta preduzeća, koji dobrim poslovanjem treba da obezbijedi pozitivan rezultat preduzeća, dividende akcionarima, a samim tim i priliv sredstava od strane investitora.

- U savremenim uslovima poslovanja, vođenje dividendne politike postaje neminovnost. Samo ona preduzeća koja su shvatila značaj dividendne politike na području raspodjele rezultata mogu uspješno riješiti sukobe koji nastaju između različitih interesnih grupa, odnosno između menadžmenta preduzeća i akcionara - objasnio je Stevanović.

TGT Laktaši

Darko Lakić rekao je da je TGT Laktaši na Skupštini akcionara donio odluku o raspodjeli dobiti, prema kojoj se isplaćuje dobit akcionarima u iznosu od 407.434 marke, odnosno 0,42 marke po jednoj akciji. Svi koji kupe akcije TGT Laktaša, kaže Lakić, do 19. maja imaće pravo na isplatu dividende po osnovu navedene dobiti. Poslije 20. maja počinje trgovanje akcijama bez prava na dividendu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana