Nova šansa za smanjenje dugova

Milijana Latinović
Nova šansa za smanjenje dugova

BANjALUKA - Privrednici i javni sektor u Republici Srpskoj do sada su kompenzovali 981 milion maraka obaveza i potraživanja, a već danas pred njima je četvrta ovogodišnja šansa.

Prema podacima objavljenim na Banjalučkoj berzi, privrednici i javni sektor mogu danas do 15 časova da unose obaveze za avgustovsku multilateralnu kompenzaciju.

- Prijavljuju se obaveze dospjele do 1. avgusta ove godine. Prijava obaveza vrši se preko obrasca koji je moguće preuzeti na internet stranici berze - navode iz Banjalučke berze i dodaju, da će se ispravka unosa obavljati u naredna tri dana.

Pojasnili su da učesnici mogu prijavljivati obaveze i prema privrednim subjektima iz FBiH koji su registrovani u sistemu Banjalučke berze.

Direktor Područne privredne komore Trebinje Veselin Savić rekao je za “Glas Srpske” da, iako je sistem multilateralne kompenzacije odlična prilika za izmirivanje obaveza i potraživanja, mnogi privrednici i dalje iz nekog razloga ne koriste tu mogućnost.

- Da bi taj sistem funkcionisao na pravi način mora se prijavljivati više učesnika, a ako se više prijavi više dugova će biti izmireno, preduzeća će bolje poslovati i biti likvidnija - rekao je Savić. Naglasio je da, poslovanje sa inostranstvom i naplata uglavnom teku bez problema, ali da se poteškoće javljaju na domaćem terenu.

- Značilo bi kada bi se više uključivala i preduzeća iz FBiH,  jer nekako na ovom našem području najveći problem, uz sve poteškoće koje je i “kovid” donio privrednicima, jeste naplata - dodao je Savić i naglasio da je u sistem multilateralnih kompenzacija neophodno i veće uključivanje javnih fondova.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, iako je to zakonska obaveza mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova. Prva kompenzacija održana je u oktobru 2015. godine. Najbolji rezultat do sada ostvaren je 2017. godine kada su se privrednici i javni sektor rasteretili za 195,64 miliona maraka. Gledano po godinama, najlošiji rezultat ostvaren je 2018. godine kada je “prebijeno” svega 95,82 miliona maraka obaveza i potraživanja.

Zakon

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine, na zahtjev Privredne komore RS.

Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene kako bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije bio unapređen kompletan sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana