Nova radna mjesta za 400 radnika

Marina Čigoja
Nova radna mjesta za 400 radnika

LAKTAŠI - Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i nerezidentni ambasador Indije Ranjit Rae položili su juče kamen temeljac za izgradnju fabrike radijatora i grejnih tijela "Hema inženjering industris" u industrijskoj zoni Krnete kod Laktaša, koja će zapošljavati 400 radnika.

Investitor je indijska kompanija "Hema iženjering industris Ltd" a  vrijednost investicije je 13.500.000 evra.

Dodik je izjavio da će ova fabrika u prvoj fazi zapošljavati 150 radnika, a poslije  realizacije cjelokupnog projekta ukupno 400 radnika.

- Projekat u cjelosti finansira investitor iz Indije. Ako se obrate Investiciono-razvojnoj banci, svakako ćemo podržati ovaj projekt u okviru zakonskih okvira i procedura - rekao je Dodik.

On je dodao da gradnja ove i sličnih fabrika u RS pokazuje da se protiv sve prisutnije recesije treba boriti zapošljavanjem nove radne snage i stvaranjem novih vrijednosti.
- Cjelokupna proizvodnja ove fabrike je usmjerena ka izvozu, prije svega na njemačko tržište koje je tradicionalno tržište ove kompanije - naglasio je Dodik.

Pored ovog, proizvodni program fabrike radijatora i grejnih tijela biće plasiran na domaće, ali i na tržište Evropske unije, zemalja zapadnog Balkana, tržište Rusije i druga svjetska tržišta.

Ovo je prema riječima Ranjita Rae, prva indijska kompanija koja ulaže u RS. On je izrazio nadu da će njeno pozitivno iskustvo ohrabriti i ostale kompanije iz Indije da investiraju u RS.

- Pod uticajem recesije u cijelom svijetu, ekonomski odnosi između naše dvije zemlje postaju jači i smatram da je ovo jako značajna investicija - kazao je Rae.

U ime investitora Hema grupe Čandre Džadžu je kazao da je ovaj projekat veoma značajan u jačanju prijateljskih odnosa RS i Indije.

- Naša ideja je da počnemo proizvodnju poslije izgradnje objekata za šest ili sedam mjeseci. Siguran sam da ćemo tokom izgradnje biti u mogućnosti da dovedemo i druge kompanije iz Indije kako bi počele sa novim projektima u RS - rekao je Džadžu.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Slobodan Puhalac istakao je  da je ovo jako značajan projekat za RS.

Investicije

Načelnik opštine Laktaši Milovan Topolović rekao je da će u industrijskoj zoni Krnete kod Laktaša, koja se prostire na 27 hektara, u narednom periodu biti još najmanje osam investicija i da su procedure u vezi izuzimanja zemljišta u toku.

- Ovo je jedan od najvećih projekata u RS i BiH trenutno, a u toku su pripreme za otvaranje novih radilišta. Ovdje će biti priključak na autoput i utoliko više želimo da na ovom mjestu napravimo ozbiljnu industrijsku zonu - naglasio je Topolović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana