Nova postrojenja počela sa radom

Dragana Ćosić
Nova postrojenja počela sa radom

BANjA LUKA - Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik juče je pustio u rad nova postrojenja preduzeća za proizvodnju betona i betonskih proizvoda "Binis" u Banjoj Luci.

Ovom je preduzeću Investiciono-razvojna banka RS odobrila kredit od pet miliona maraka.

- Ovo je važan trenutak za ukupne razvojne aktivnosti RS, ne samo zato što je u ovom preduzeću zaposleno 30 novih radnika, što je i predviđeno ugovorom sa IRB-om, već i zato što su uvedene najsavremenije tehnologije koje nas približavaju standardima EU - istakao je Dodik. Dodao je da Vlada RS nije oklijevala da odobri kredit jer želi da pomogne svim privrednicima koji imaju poslovnu ideju.

- Ovaj pogon je kompatibilan sa onim što želimo da radimo u narednom vremenu, a to je razvoj infrastrukture i mreže autoputeva u RS. Vlada RS je tu da kreira okvire za poslovanje, ali i da pomogne sa resursima sa kojima raspolaže - izjavio je Dodik i dodao da je pokretanje postrojenja "Binisa" za beton i betonske proizvode jedan u nizu uspješno realizovanih projekata.

Istakao je da je od milijardu i 200 miliona KM dobijenih privatizacijom "Telekoma" polovina upotrijebljena na osnovu grantova za lokalne zajednice i republičke institucije, da bi se riješilo pitanje infrastrukturnih problema.

- Oko 600 miliona maraka predviđeno je da se podrže ovakvi razvojni programi. Više od 500 miliona maraka u ovom trenutku stoji nepovučeno iz IRB-a jer se čekaju dobre aplikacije - naglasio je Dodik.

Direktor kompanije "Binis" Borko Radinković rekao je da su angažovanjem vlastitih sredstava, kreditom IRB-a od pet miliona maraka i kreditom od 2,5 miliona maraka kod Hipo Alpe Adria banke uspjeli da upotpune proces proizvodnje betona i betonskih proizvoda.

- Ovo je prva faza razvojnog projekta, a druga faza je izgradnja kamenoloma na Manjači, koji ćemo otvoriti za tri mjeseca - istakao je Radinković. Dodao je da je fabrika koja je juče puštena u rad najsavremenija u regionu i jedina u RS i BiH.

Kriza

Dodik je rekao da je RS nizom mjera uspjela da se odupre udarima svjetske ekonomske krize.

- Sve banke su potpuno likvidne i nema nijednog razloga za nepovjerenje. Želimo da ohrabrimo banke da ulažu u privredu - istakao je Dodik. Naglasio je da su pod udarom krize izvršene određene promjene u programu rada IRB-a.

- Povećali smo iznos sredstava koje je moguće odobriti za likvidnost preduzeća, pa umjesto dosadašnjih 500 hiljada maraka, sada možemo da odobrimo dva miliona maraka, a umjesto roka za vraćanje od godinu dana, sada je rok od tri do pet godina - izjavio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana